Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Minder koophuizen, hogere prijzen in de regio: hoe zit het bij jou in de buurt?

OSS/UDEN/VEGHEL - Het aantal koophuizen in de regio's Oss en Uden/Veghel is in het laatste kwartaal van 2019 fors gedaald. En de prijzen zijn flink gestegen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars die deze donderdag zijn gepresenteerd. Kijk onderaan dit artikel hoe het met jouw gemeente gesteld is.

De verkoopprijzen zijn landelijk gezien in het laatste kwartaal van 2019, vergeleken met het jaar ervoor, met 8 procent gestegen tot 326 duizend euro. In de regio Uden (inclusief Veghel en Boekel) zijn de verkoopprijzen in het laatste kwartaal met 7,9 procent gestegen naar 350.000 euro.  Met een stijging van de verkoopprijzen met 5,4 procent naar 309 duizend euro blijft de regio Oss iets achter bij de landelijke ontwikkeling. 

283 vrijstaande woningen te koop in regio Uden

In Uden en omgeving  is het aanbod van koopwoningen met 21,4 procent fors gedaald.  Daar staan nu 506 woningen te koop, waarvan 283 vrijstaand.  In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn 350 huizen verkocht. Verkopen lukt volgens de makelaars in de regio Uden-Veghel-Boekel in gemiddeld 63 dagen. 

In de regio Oss, inclusief Landerd en Bernheze,  is het aanbod koophuizen met 19,2 procent gedaald naar 349 woningen. Ruim de helft daarvan, 186 stuks,  is vrijstaand.  De vraagprijzen liggen gemiddeld rond de 422.000 euro, de verkoopprijzen zijn gestegen naar gemiddeld 309.000 euro. Verkopen lukt in gemiddeld 77 dagen, aldus de Makelaarsvereniging.  In totaal zijn in de regio Oss in het laatste kwartaal van vorig jaar 210 huizen verkocht. 

‘Niet haalbare prijzen voor starters’

‘Vooral starters zijn in toenemende mate de dupe, met name door de enorme schaarste in de bestaande bouw en de voor hen vaak niet haalbare prijzen in de nieuwbouw’, meldt de NVM Brabant Noord-Oost. Zij vindt daarom dat er veel huizen moeten worden bijgebouwd, met name voor senioren en ook betaalbare huurwoningen.  

In de interactieve kaart hieronder kun je de prijsstijgingen per regio zien. Let op: een opvallende stijging in kleine plaatsen kan te maken hebben met de verkoop van enkele dure huizen.