Toch Veghel in Hout dit jaar, maar dan anders: geen pallets om een grote hut van te timmeren, maar thuis aan de slag met een bouwpakketje voor een minihut. De foto is vorig jaar gemaakt.
Volledig scherm
Toch Veghel in Hout dit jaar, maar dan anders: geen pallets om een grote hut van te timmeren, maar thuis aan de slag met een bouwpakketje voor een minihut. De foto is vorig jaar gemaakt. © Franka Willems-Netten/BD

Minibouwdorp als alternatief voor Veghel in Hout

VEGHEL - Bouwdorp Veghel in Hout komt met een alternatief voor de bouwdorpweek van 17 tot en met 21 augustus. In samenwerking met Bouwbedrijf van de Ven en Bouwcenter Veghel mogen kinderen die week thuis aan de slag om een minihut in elkaar te timmeren. Voor een minibouwdorp.

Veghel in Hout gaat deze zomer niet door en juist dit jaar had Stefan van de Ven van het gelijknamige bouwbedrijf zich voorgenomen om er wat speciaals mee te doen. ,,Je hebt kinderen die echt de hele bouwdorpweek timmeren. Die snotneuzen moet je enthousiast maken voor het timmervak. Daarom wilden we dit keer wat met professionals doen, maar dat gaat dus door het virus niet lukken.’’

Hutjes ter grootte van schoenendoos

Eerst dacht Van de Ven nog aan vogelhuisjes als alternatief. ,,Maar het broedseizoen is alweer voorbij en toen kwam het bestuur van Bouwdorp zelf met het idee van een minihut. Kinderen mogen straks ter grootte van een schoenendoos een hutje timmeren. Samen met vriendjes of ouders, niks zo leuk als dingen samen doen.’’

Ed van Uden, de voorzitter van Veghel in Hout, vult aan: ,,We zijn superblij met de sponsoring van hout en spijkers. Onze vrijwilligers gaan het hout in stukjes zagen. We maken daar pakketjes van met een handleiding. Die laten we een paar dagen liggen, zodat het coronavrij is. Op de eerste dag waarop eigenlijk ons 35ste bouwdorp had moeten starten, kunnen ouders dat pakket met de auto veilig via een drive-in bij het Bouwcenter ophalen."

Materialen halen via drive-in

Kinderen mogen gratis met het minibouwdorp meedoen en kunnen zich daar tussen 1 juni tot en 25 juli voor opgeven door naam en adres door te mailen naar minibouwdorp@gmail.com. Op maandag 17 augustus kunnen de materialen tussen 13.00 en 18.00 uur via de drive-in bij Bouwcenter Veghel worden opgehaald. 

Van Uden: ,,De hutjes mogen zo groot worden als een schoenendoos. In tegenstelling tot de hutten in het Julianapark mogen deze minihutjes wel beschilderd worden en kinderen mogen ze op allerlei manieren versieren. Een tuin of dakterras erbij, het mag allemaal. Het plan is om van alle minihutjes een minibouwdorp te maken. Als het met het coronavirus een beetje meezit, gaan we ze op de Noordkade tentoonstellen."