Minister ‘steekt de stekker’ in innovatief zonnegeluidsscherm bij A50 in Uden

VideoUDEN - Met een symbolische grote, groene stekker heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandagochtend de aftrap gegeven voor Solar Highways, een innovatief zonnegeluidsscherm naast de A50 bij Uden. ,,Nu nog heel bijzonder, maar hopelijk heel snel, heel normaal", aldus de minister.

Het doorzichtige geluidsscherm is zo’n 400 meter lang, 5 meter hoog en bevat aan twee zijden zonnecellen. Op jaarbasis moet het stroom opleveren voor zo'n vijftig huishoudens in de buurt. Het gaat om een proef die zo'n drie miljoen euro heeft gekost. De komende anderhalf jaar wordt precies gemeten wat de opbrengst is, hoe het zit met onderhoud en - wat ook kan - eventuele graffiti die misschien nog op de maagdelijke schermen wordt gespoten. 

Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen (rechts) steekt met TNO-voorman Ton de Jong en Heleen Herbert van Heijmans de stekker in de 'groene geluidswal' bij Uden. © Hans van Alebeek

Sunshine 

Maar maandag was het vooral feest. Minister Van Nieuwenhuizen was met het zomerse gevoel van KC en the Sunshine Band naar Uden afgereisd waar ze haar waardering uitspraak voor het lef om dit project te starten. ,,Maar nu moet er natuurlijk wel garen op de klos komen", zei ze, ,,want we zijn natuurlijk in Brabant.” 

Directeur Ton de Jong van ECN/TNO, partner in het project, gaat daar van uit. ,,De naam Solar Highways is bewust in meervoud gekozen want er er zullen nog vele kilometers volgen", zei hij. Omdat er in Nederland weinig ruimte is om heel veel grootschalige zonneparken neer te leggen, de weerstand wordt steeds groter, zoekt TNO samen met Rijkswaterstaat naar steeds meer ‘rafelrandjes’ waar dat wel kan zoals bermen, dijken bruggen en vuilnisbelten.