Volledig scherm
PREMIUM
Mink Ferweda uit Veghel is 99 jaar en vertelt over zijn vrouw Roos tijdens de oorlog. Hij woont in Joachim en Anna. © Van Assendelft

Mink Ferweda (bijna 100): ‘Door de oorlog vond ik het mooiste in mijn leven’

Bevrijding 75 jaarVEGHEL - Mink Ferwerda uit Veghel wordt in november honderd. Zijn zicht is slecht, hij loopt moeizaam, maar zijn herinneringen zijn zo scherp als glas. Soms overspoelen die herinneringen hem, dan krijgt hij het even te kwaad. Bijvoorbeeld als hij aan zijn ‘Roo’tje’ denkt. De Joodse Roos Wolf was als lid van het Vrouwelijke Hulpkorps de enige Veghelse vrouwelijke geallieerde soldaat in de oorlog. Ze ontving er een oorlogsteken voor, maar kreeg verder veel te weinig erkenning, vindt hij. Hij vertelt graag over haar, als eerbetoon. Drie jaar geleden overleed ze.

Mist u haar erg?
,,Och, ik mis haar zo. We zijn 67 jaar getrouwd geweest. De mensen zijn hier in Joachim en Sint Anna fantastisch. Hier leer je wat naastenliefde is. Ze zijn hier allemaal even goed. Dus daar ligt het niet aan. En ik maak er het beste van. Ik speel mondharmonica, ik heb een debatclubje opgericht en maak grapjes met de medewerkers. Ik heb mijn zonen en schoondochters, de kleinkinderen en achterkleinkinderen.  Oud worden is best mooi, maar zonder Roos is het moeilijk. Twee keer per dag loop ik honderd meter naar de Molenbeemden. Dat haal ik net. Daar woonden we zestien jaar. Ik heb er nog twee jaar alleen gewoond, maar het ging niet meer, met mijn been. En het was zo stil. Naar het appartement lopen, is mijn dagelijkse bedevaart. Dan kijk ik een tijdje naar het appartement op de tweede verdieping, en dan denk ik aan haar.”

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.