Volledig scherm
Mink Ferweda uit Veghel. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Mink Ferweda geniet van de aandacht op zijn 100-ste verjaardag. ‘Ik maak er het beste van’

VEGHEL - Het mooiste wat hem in zijn leven, dat vandaag al honderd jaren telt, is overkomen is zijn vrouw Roos. Dat vertelde Mink Ferweda uit Veghel in oktober nog in het Brabants Dagblad. Maar vandaag staat Ferweda zelf in de belangstelling op zijn 100-ste verjaardag. 

Er is in de ochtend feest in verzorgingshuis Sint Joachim & Anna en in de middag viert hij zijn verjaardag samen met de familie: zijn twee zonen, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Maandag  kwam burgemeester Kees van Rooij al op bezoek bij de jubilaris. ,,Mijn vader vindt het allemaal wel mooi, al die aandacht", zegt Rob Ferweda. 

Dagelijks een wandeling naar 'Roos’

Mink Ferweda loopt dagelijks nog een stukje - 'mijn dagelijkse bedevaart’, noemt Ferweda het - naar de Molenbeemden, waar hij zestien jaar met Roos woonde. Zij had in zijn ogen best meer erkenning mogen krijgen voor haar verzetshulp in de Tweede Wereldoorlog. Roos Wolf was lid van het Vrouwelijke Hulpkorps en de enige Veghelse vrouwelijke geallieerde soldaat in de oorlog. Zij overleed drie jaar geleden na een huwelijk van 67 jaar. 

Ferweda speelt nu mondharmonica, richtte een debatclubje op en wandelt wat. ,,Ik maak er het beste van", zegt de jubilaris.