Volledig scherm
Burgemeester Hellegers onthulde de nieuwe naam en het logo van het museum: Krona, zoals op het scherm te zien. © Hans van Alebeek

‘Museum Krona in Uden moet geen pretpark worden’

UDEN - Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden heeft na 45 jaar een nieuwe naam: Museum Krona. Een andere naam om duidelijk te maken dat het museum een flinke verandering heeft ondergaan. 

Burgemeester Henk Hellegers had vrijdagmiddag de eer om de nieuwe naam officieel te onthullen. Krona is het Zweedse woord voor kroon en daarmee een eerbetoon aan de zusters Birgittinessen - met hun typische kroontje - die nog steeds in de abdij naast het museum wonen. 

Rust 

Die bijzondere band wil het museum, in combinatie met de kruidentuin, meer gaan benadrukken en uitdragen. ,,Alle rust, zingeving en spiritualiteit hier maakt het tot een fijne plek om even weg te zijn van de hectiek van alledag”, zei Hellegers. In die zin haakt het museum in op de huidige trend en is het klaar voor de toekomst, aldus Hellegers. 

Frits Scholten, senior-conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, greep zijn toespraak aan om de aanwezigen - voor zo ver die dat nog niet wisten - duidelijk te maken hoe bijzonder het Udens museum is. De kunstschatten die 1875 van de Udense zusters werden gekocht om in het Rijksmuseum tentoon te stellen, zijn voor een groot deel weer terug in Uden. 

Pretpark

Om precies te zijn sinds 1974 toen het Museum voor Religieuze Kunst werd opgericht en in de jaren daarna groot gemaakt. Scholten roemde daarbij met name de inzet van oud-burgemeester Gerard Schampers, CSU-topman Cor van der Heijden en oud-conservator Léon van Liebergen. 

In de wetenschap dat de Udense politiek als tegenprestatie voor de gemeentelijke subsidie de eis heeft gesteld dat het aantal bezoekers moet verdubbelen naar 20.000 per jaar, deed Scholten een beroep op burgemeester Hellegers en wethouder Verkuijlen om daar wat soepel mee om te gaan. ,,Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit”, zei hij. ,,Het uniek en monastieke karakter van deze plek schept verplichtingen. Dus ga als museum niet mee in de ratrace naar meer en meer publiek. Museum Krona moet geen pretpark worden.”