Volledig scherm
Het is een grote wens van SIEMei om het oude stationsgebouw te herbouwen. Op de achtergrond de goederenwagon uit 1966 © Philip van den Brand

Museum SIEMei in Veghel wil uitbreiden, open dag trekt veel bezoekers

VEGHEL - Museum SIEMei hield zondag een open dag. Dankzij het mooie weer was het druk op de Noordkade en het spoor.

Even lijkt het er op alsof de tijd aan de Parallelweg Zuid stilstaat. Luid puffend en fluitend komt een oude rangeerlocomotief langzaam tot stilstand op de plek waar ooit Station Veghel stond. Met een stralende lach stappen Elise (9) en Lisanne van Hoof (11) uit de cabine. Ze hebben net een ritje van een paar honderd meter achter de rug. Op en neer dan wel, want veel ruimte om te rijden heeft de Locomotor 252 niet. 

,,Het was mooi", glundert Elise. ,,Ik vind het zo knap dat alles het nog doet." Dat is de kroon op het werk van de vrijwilligers van de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei). Vele uren zijn zij zoet met het restaureren van allerlei oude apparaten en machines. 

,,En hier zijn we nog lang niet klaar", vertelt Henk Engelmoer. Hij wijst naar de goederenwagon uit 1961 die tekenen van verval vertoont. ,,Die staat op de nominatie om opgeknapt te worden. Het hout is al besteld." 

Deze zondag is er een kleine expositie in te bewonderen over de rol van het Duits Lijntje in Veghel ten tijde van de oorlog. ,,We willen hier graag uitbreiden. Er is nog voldoende spoor om meer te rangeren en langere ritjes te maken", stelt Engelmoer. Gesprekken hierover met de gemeente lopen. De grootste wens is echter het herbouwen van het stationsgebouw, dat tot 1966 op deze plek stond. In dat jaar is het per abuis helemaal gesloopt. Op slopen zijn ze bij SIEMei niet zo gek. Liever bouwen en restaureren ze, zoals zondag volop is te zien op de Noordkade.