Volledig scherm
Kennismakingsavond in de Pul te Uden tussen artiesten en families waar ze tijdens “Muziek bij de buren” op 2 februari optreden. Op de foto Olaine Sunrise. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Muziek bij de Buren: ‘Alles goed zolang het maar geen smartlappenmuziek is’

UDEN - Voor huiseigenaren en muzikanten van de derde editie van Muziek bij de Buren was maandagavond een informatie- én matchavond in De Pul.

Het was voor alle aanwezigen in de zaal eerst best nog even een gezoek. Zowel de huiseigenaren als alle muzikanten kregen namelijk allemaal een nummer opgespeld, waarna ze elkaar moesten vinden om zo alvast kennis te kunnen maken. Daarna volgde een optreden van Olaine Sunrise.

Bij het evenement, dit jaar gepland op zondag 2 februari, openen 43 Udense locaties hun deuren voor intieme huiskamerconcerten van verschillende lokale artiesten. Die treden gedurende de dag drie keer op, zodat het publiek een route kan uitstippelen en zo meerdere, gratis optredens kan bezoeken. 

Iron Maiden in de huiskamer

De huiskamereigenaren konden vooraf aangeven wat voor muzikant ze juist wel, of liever niet wilden ontvangen. ,,Maar wij vinden alles goed, zolang het maar geen smartlappenmuziek is, dat ligt veel te ver van onze smaak af'', zeggen Mascha en Willibrord Bongenaar (38). ,,We grappen al jaren dat we Iron Maiden graag eens in onze huiskamer willen hebben, dus iets in die richting is altijd goed.'' 

Het is de eerste keer dat het echtpaar hun huiskamer opent, en daar hebben ze veel zin in. ,,Het is laagdrempelig, en een mooie manier om mensen uit de buurt te leren kennen'', zegt Mascha. ,,We zien dagelijks een hoop mensen voorbij lopen en fietsen, maar die spreek je dan nooit. Het zou mooi zijn als die nu eens binnenkomen''.

Quote

Wij vinden alles goed, zolang het maar geen smartlap­pen­mu­ziek is

Mascha en Willibrord Bongenaar

Voor de deelnemende muzikanten en 'huiskamereigenaren' gelden geen expliciete regels, zo werd maandagavond door organisator Mathijs van Donzel uitgelegd. Jong en oud, rock- en pianomuziek, solo of optreden met een heel koor: alles mag, zolang de optredens maar niet langer dan een half uur duren, én dat er koffie en thee aan het publiek wordt geserveerd. 

Joviale man

Verder moet het volgens hem vooral gezellig worden, wat volgens toetsenist Jurgen van Biezen (49), die dit jaar voor het eerst als muzikant meedoet, wel goedkomt. ,,Ik heb onze gastheer net ontmoet, en dat zag eruit als een hele joviale man. In combinatie met onze partymuziek maken we er dus vast een feestje van'', zegt hij. In het verleden speelde Van Biezen onder andere op bruiloften. Net iets andere koek dan een intieme huiskamer. ,,We moeten onze apparatuur dus goed afstellen, anders barst het huis uit zijn voegen, en dat is ook weer niet de bedoeling'', besluit hij lachend.