Volledig scherm
Uitzwaaien pieten in de haven te Veghel Uittocht als afsluiting van het sinterklaasfeest. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Na uittocht in Veghel is Piet écht weg

VEGHEL - Als die Pieten nu eens een beetje in het gareel zouden willen lopen, moet Sint soms denken, dan zou het allemaal een beetje vlotter gaan. De Goedheiligman is inmiddels allang met de boot terug naar Spanje, maar nog niet alle Pieten waren hem gevolgd. Vanuit het Centraal Pieten Buro aan de Markt in Veghel vond daarom deze donderdagavond de uittocht plaats van de allerlaatste Pieten in Nederland. Honderden zwaaiden hen uit.

Volledig scherm
Het vertrek bij het Centraal Pieten Buro aan de Markt in Veghel. De koffers staan klaar. © Kirsten Rietbergen
Volledig scherm
Heel veel kinderen en hun ouders kwamen de laatste Pieten uitzwaaien in Veghel tijdens de eerste Pietenuittocht. © Kirsten Rietbergen

Met flikkerende lampjes om de weg goed te kunnen vinden en de koffers in de hand trokken de Pieten samen met een  bont gekleurde stoet van kinderen en ouders met lampionnen en lampjes naar de passantenhaven. Onderweg controleerden ze nog even of ze niemand vergeten waren. En ja hoor, natuurlijk was er nog een Piet een band aan het plakken in de werkplaats van fietsenzaak Kuijper. Bij Bek en voor de Hubo stonden er ook nog een paar.  

Volledig scherm
Wachten tot Piet uit de Hubo-winkel wil komen. © Kirsten Rietbergen

Bij de haven verliep het allemaal niet heel vlotjes. ,,Pieten blijf nou eens stil staan”, moest speaker Dré den Ouden met enige regelmaat zeggen om te kunnen tellen of ze compleet waren, maar de Pieten bleven maar rondrennen over de steiger. En toen hij ze eindelijk allemaal had, een stuk of vijftien, wilden sommigen ook nog in de verkeerde boot stappen. Maar rond 19.00 uur zaten ze dan toch allemaal op de kleine verlichte boot, op weg naar de stoomboot, op weg naar Spanje.  ,,Ik denk dat mijn kinderen vanavond heel lekker en gerust slapen", zucht een bezoekster. 

Volledig scherm
Afscheid bij de haven. © Kirsten Rietbergen

Met het evenement heeft Veghel als eerste plaats in Brabant naast een intocht ook een uittocht. Het Sinterklaascomité en het Centraal Pieten Buro hopen dat hiermee een traditie is geboren. 

Volledig scherm
Zitten daar geen Pieten verstopt, achter dat witte elektriciteitskastje? © Kirsten Rietbergen