Volledig scherm
Jan Heesakkers uit Keldonk voor zijn geboortehuis aan de Sluisweg. © Van Assendelft

‘Natuurgebied 't Lijnt is een heel mooi groen stukje Keldonk’

Het dorp vanERP/KELDONK - Aan de hand van vragen schetst een inwoner zijn of haar beeld van het dorp. Vandaag: Jan Heesakkers uit Erp, maar die veel meer voor Keldonk voelt.

Hoewel hij met plezier in Erp woont, gaat zijn hart uit naar Keldonk. De wieg van Jan Heesakkers (78) stond in Keldonk, in een boerderij aan de Sluisweg. Jan had als jonge kerel een werkplaats in Erp, maar verplaatste deze in de jaren 90 naar de Kampweg. Daar groeide de locatie uit tot de bloeiende onderneming JH Birds Products, met een internationale klantenkring. De kwieke senior is er nog bijna dagelijks.

Nagenoeg zijn hele leven is Jan bezeten van vogels; zijn kennis van de branche is indrukwekkend. Verder was hij medeoprichter en veertig jaar voorzitter van de toen nog Erpse vogelvereniging De Edelzanger. Ook was hij keurmeester bij kampioenschappen. Jan en zijn echtgenote hebben twee zoons, een dochter en zes kleinkinderen. 

Typisch Keldonk(s)

,,De saamhorigheid. De mooie bloembakken her en der, klussen in en om de kerk of extra activiteiten rondom de kermis; dit en nog veel meer is het werk van onze vrijwilligers." 

Compliment 

,,Voor mijn maat Harrie Rijkers, die jaren geleden half Keldonk leerde dansen. Met anderen gingen we dan naar de boerenschuur, waar we oefenden op muziek van accordeonist Toon van Zutphen." 

Club/vereniging 

,,Vogelvereniging De Edelzanger Veghel/Erp is een fantastische club met heel actieve mensen, ook jongeren. Er gebeurt van alles en elke twee jaar is er een uitwisseling met Duitse vogelliefhebbers." 

Eeuwig zonde 

,,Dat we geen kroeg meer hebben, want die moet er in een dorp toch wel zijn, nietwaar? Maar misschien kunnen we zoiets wel in dorpshuis 't Span organiseren. Dat is toch al zo'n mooie plek waar van alles gebeurt."

Als ik de baas was 

,,Dan zou ik, als het gaat om de opwaardering van de N279, een einde maken aan de vergaderkosten over dit onderwerp van de betrokken partijen. Ze zijn de eenvoud van een oplossing totaal kwijt." 

Mooiste plekje 

,,Aan de andere kant van de N279 ligt natuurgebied 't Lijnt. Dat is een heel mooi groen stukje Keldonk. Onze voetbalclub RKVV Keldonk is daar ooit begonnen." 

Op de schop 

,,De snelheid van bouwen in Keldonk. Het duurt allemaal veel te lang. Ik denk dat theorie en praktijk in deze niet op elkaar aansluiten."

 Ik mis hier nog 

,,Mijn vogelmaat Harrie Rijkers. We waren meer dan veertig jaar heel goed bevriend, maar kort geleden overleed hij. Onze vriendschap was er een met een groot wederzijds vertrouwen. Het gemis is groot." 

Ik weet zeker dat 

,,Onze dieren niet de grootste milieuvervuilers zijn. Dat zijn de mensen. Die gooien de rommel in de natuur, gaan met miljoenen in een klein landje wonen en willen allemaal autorijden."