Volledig scherm
2008: tegenstanders protesteren tegen kernwapens in Volkel. © Van Assendelft

NAVO verklapt ‘geheim’; Nederland heeft kernwapens op Volkel

VOLKEL - Wat iedereen al lang min of meer wist, staat nu ook zwart op wit in een NAVO-document: er liggen Amerikaanse kernbommen op de luchtmachtbasis van Volkel. Enkele Belgische media zagen de bewuste papieren in en berichten er nu over. 

Het is een publiek geheim dat er sinds begin jaren ‘60 tactische kernwapens liggen op vliegbasis Volkel. Het ministerie van Defensie heeft dat nooit bevestigd of ontkend, maar oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt hebben dat in het verleden publiekelijk toegegeven. Ook voormalig minister Maxime Verhagen liet impliciet doorschemeren dat er kernwapens aanwezig zijn op de vliegbasis. En Wikileaks onthulde in 2010 eerder documenten waarin dit feitelijk gemeld werd.

De nieuwe informatie komt uit ‘A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces’, een officieel document dat werd opgesteld door de rapporteur van het ‘Defense and Security Committee’ (DSC) van het NAVO-parlement. Ook op Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië en Inçirlik in Turkije liggen Amerikaanse kernbommen, zo blijkt uit het document. Maar ook in die landen was het een slecht bewaard geheim.