Volledig scherm
Rian van Rijbroek uit Veghel bij Nieuwsuur, vorig jaar. © Screenshot Nieuwsuur

‘Nepexpert’ Rian van Rijbroek uit Veghel trekt zich niets aan van kritiek en komt met nieuw boek

VEGHEL - Haar uitspraken werden door vrijwel iedere internet-expert neergesabeld en haar vorige boek werd uit de handel gehaald. Maar dat weerhoudt ‘nepexpert’ Rian van Rijbroek niet om weer een boek uit te brengen. Daarin staan opnieuw discutabele beweringen. 

Dat schrijft de Volkskrant, dat het boek Unhacked liet lezen aan verschillende experts. Een uitspraak over het ontstaan van het internet klopt bijvoorbeeld niet. De Veghelse Van Rijbroek stelt dat het internet begon in de jaren tachtig, met verbindingen tussen oude centrale computers. In werkelijkheid gebruikten militairen en ontwikkelbedrijf CERN het al sinds de jaren zestig. 

Ook schrijft Van Rijbroek over het bedrijf Mountain View, dat niet bestaat, en stelt ze dat criminelen gemakkelijk een hack-tool kunnen kopen waarmee je een auto tegen een boom kunt laten rijden om een moord te plegen. Hiervoor is geen bewijs te vinden. 

Plagiaat

Vorig jaar schreef Van Rijbroek een boek met oud-minister Willem Vermeend. Dat werd uit de handel gehaald, nadat bleek dat passages zonder bronvermelding waren overgenomen van artikelen uit NRC, een ict-site en Wikipedia. Ook bleken dingen in het boek niet te kloppen. 

Van Rijbroek viel door de mand na een uitzending van Nieuwsuur, waar ze aan tafel zat. Ze riep daar onder andere op om geen apps te gebruiken voor internetbankieren. Dit tot grote ergernis van andere experts, die juist aanraden die apps te gebruiken. De DDoS-aanval waar banken vorig jaar mee te maken hadden, waren volgens haar het werk van de Noord-Koreaanse overheid. Later werd daarvoor de 18-jarige Jelle S. aangehouden. Nieuwsuur bood achteraf excuses aan voor het uitnodigen van Van Rijbroek.