Volledig scherm
Marcel Bongers © Maarten van de Rakt

Nieuw dorpshuis Zeeland maakt slim gebruik van vierkante meters

ZEELAND - Compact en multifunctioneel, dat wordt het nieuwe dorpshuis annex bieb plus sporthal in Zeeland. ,,We maken slim gebruik van vierkante meters. Daar zat druk op”, schetste Danielle Remy van adviesbureau Negen woensdagavond de opzet. 

Slim is een podium dat dienst kan doen als multifunctionele ruimte. Of een grand café dat ’doorloopt’ in de bibliotheek en in grote zaal en aansluit op de sporthal. En zo dus ook dienst kan doen als leeszaal of sportkantine. Waar jong en oud elkaar treffen.

Het grand café oftewel de ontmoetingsruimte vormt de entree in het ’duidelijke nieuwe front’ aan de Kerkstraat. Daar moeten Salt & Pepper, Kerkstraat 56 en een stukje Ambianz wijken. Wat er met parochiehuis gebeurt, wordt aan de architect overgelaten.

Quote

Het dorpshuis moet niet een aanzuigen­de werking krijgen en concurre­ren met de horeca

Danielle Remy, Adviesbureau Negen

De getallen vlogen de belangstellenden om de oren.  De ontmoetingsruimte wordt 215 vierkante meter, bieb 200 (de helft van de huidige), grote zaal 200, podium 100, sporthal 44 bij 24 met tribune voor 150 man, en dan nog 220 aan aparte lokalen.

Verenigingen kregen te horen dat aan huurtarieven niets verandert. Gewerkt wordt met variabele huurtarieven voor vaste en incidentele gebruikers. Gedacht wordt aan piek- en daltarieven. In het grand café komt een bar en keuken met een kleine kaart.  De prijzen lopen in de pas mer de lokale horeca. ,,Want het dorpshuis moet niet een aanzuigende werking krijgen en concurreren.”

Aanfluiting

Beheer en exploitatie kent een hybride model. ,,Commercieel zou een aanfluiting zijn. Want het project is van, voor en door Zeelanders”, zegt Remy. Er komt hooguit een parttime betaalde beheerder. Een poule van vrijwilligers gaat aan de slag, plus mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit BrabantZorg. ,,We zoeken samenwerking met de horeca.”

Volledig scherm
Hier gaat de combi van dorpshuis, bieb en sporthal landen. Met een markante gevel aan de Kerkstraat. © Van Assendelft

In september behandelt de gemeenteraad het complete plan. ,,Daarna worden architecten worden aangeschreven, het meest geschikte ontwerp wordt gekozen.”

Marcel Bongers, voorzitter van de stichting Dorpshuis Zeeland, die straks verantwoordelijk is voor beheer en exploitatie, is in zijn nopjes. ,,Ik ben blij en vooral trots dat we zover zijn. En dat iedereen in grote getale is gekomen inclusief raadsleden. Ik zie dat mensen hier een positieve indruk opdoen.Dat doet me goed.”

Nu nog een naam. Zeelanders worden uitgenodigd suggesties te doen. Ze hebben nog even de tijd. In 2022 moet de nieuwbouw er volgens de planning staan, helemaal gebruiksklaar.