Nieuw schoolplein Zwijsen College Veghel nodigt uit tot bewegen: ‘Maak er flink gebruik van’

VIDEOVEGHEL - Een feestje vrijdagochtend op het Zwijsen College in Veghel. De school heeft een spiksplinternieuw schoolplein, dat uitnodigt tot sport en bewegen. De oorspronkelijke stenen vloer is vervangen door een speelveld van kunststof, met onder meer goals en baskets erbij, ook is er veel groen aangeplant. Verder zijn de tafeltennisvoorzieningen uitgebreid en de bankjes gebleven.

,,De combinatie van bewegen en leren is een goeie, want het helpt je ook om je beter te concentreren. En als je je beter kunt concentreren dan heb je ook sneller je woordjes geleerd en je wiskunde gesnapt. Dat leidt tot betere resultaten en dat geeft je ook weer veel plezier”, spreekt sportwethouder Coby van der Pas-Van Nuland van de gemeente Meijerijstad. Zij opent officieel het nieuwe plein, gadegeslagen door onder anderen locatiedirecteur Barbara Sol, bovenschools directeur Anita O’Connor, medewerkers en leerlingen. ,,Maak er flink gebruik van, ga lekker met elkaar aan het sporten“, geeft Van der Pas iedereen als dringend advies mee.

Van der Pas mag vervolgens proberen zelf een bal in de basket te gooien. Ze doet haar best, maar het lukt niet. Een leerling die zelf basketbalt probeert het twee keer, maar is ook niet fortuinlijk. ,,Wij hebben wat met alle sporten maar zeker iets met basketbal. Basketbalclub Attacus gebruikt dezelfde sporthal als onze school”, aldus O’Connor.

Doorgang

Het nieuwe schoolplein is nog niet helemaal af. ,,Er komt nog een mooie doorgang met groen", aldus O‘Connor. ,,Dat plan willen we graag gaan opnemen in onze begroting voor 2020.” 

Wie betaalt het nieuwe schoolplein? O’Connor: ,,Daar hebben we zelf voor gespaard. En we hebben een kleine bijdrage van de gemeente gekregen.”  Het veld heeft nog geen naam gekregen. ,,Het is gewoon ons schoolplein, multifunctioneel nu. Je moet hier echt alles kunnen doen. Misschien lukt het ook om er in de winter een ijsbaan van te maken.” 

Manager bedrijfsvoering Lau Specken van het Zwijsen College is een van de aanjagers van het nieuwe schoolplein. Onder anderen hij hoopt dat leerlingen in de pauzes meer gaan bewegen en buiten vertoeven. Na de opening van het nieuwe plein spelen medewerkers en leerlingen nog een partijtje basketbal. De kop is eraf.

Volledig scherm
Feest op het Zwijsen College in Veghel: het nieuwe schoolplein is officieel geopend.In het wit sportwethouder van de gemeente Meierijstad Coby van der Pas-Van Nuland, in het rood locatiedirecteur Zwijsen College Barbara Sol. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Feest op het Zwijsen College in Veghel: het nieuwe schoolplein is officieel geopend. Onthuld is is een multifunctioneel plein, waarop bijvoorbeeld kan worden gebasketbald. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Feest op het Zwijsen College in Veghel: het nieuwe schoolplein is officieel geopend. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Feest op het Zwijsen College in Veghel: het nieuwe schoolplein is officieel geopend. De wethouder en een leerling gaan de basket uitproberen. © Tom Vos/BD