Het Museum voor Religieuze Kunst  gaat vanaf 24 mei onder een nieuwe, minder stoffige naam verder: Museum Krona. De veelbesproken ‘witte puist’ als uitbouw is inmiddels donker geschilderd.
Volledig scherm
Het Museum voor Religieuze Kunst gaat vanaf 24 mei onder een nieuwe, minder stoffige naam verder: Museum Krona. De veelbesproken ‘witte puist’ als uitbouw is inmiddels donker geschilderd. © Van Assendelft

Nieuwe naam voor Museum voor Religieuze Kunst Uden: museum Krona

UDEN - Museum Krona. Onder die nieuwe naam gaat het Udense Museum voor Religieuze Kunst (MRK) vanaf 24 mei verder. Volgens het museum past een nieuwe naam bij de metamorfose die het museum afgelopen tijd heeft ondergaan. 

Krona is het Zweedse woord voor kroon. De naam is een impliciete verwijzing naar de heilige Birgitta, naamgeefster van de orde van de Birgittinessen die naast het museum wonen. De naam verwijst ook naar het bijzondere kroontje dat de zusters dragen en naar de Zweedse wortels van de orde van de Birgittinessen. Museum Krona krijgt als ondertitel ‘Kunst, Klooster, Kruidentuin’ en laat op deze manier doorschemeren hoe bijzonder de combinatie kunst, abdij en natuur is.

Volgens het museum past de nieuwe naam bij de veranderingen die afgelopen jaren zijn doorgevoerd waardoor de bijzondere collectie religieuze kunst volgens het bestuur beter tot zijn recht komt. Zo heeft het museum onder leiding van architect Cees Dam en vormgever Willem Noyons een ware metamorfose ondergaan. Het museum is ingrijpend verbouwd met onder andere een nieuwe publieksrefter.  

In ruil voor de jaarlijkse subsidie die het museum van de gemeente Uden krijgt heeft de politiek geëist dat er vanaf nu jaarlijks minstens 20.000 bezoekers komen. Het museum denkt die aantallen te kunnen halen maar is financieel nog lang niet uit de zorgen.