Volledig scherm
Tussen Kerkstraat (links) en Vlasroot (rechts) komt een nieuwe woonwijk. Aan de onderkant zijn zorgcentrum Compostella en de Franciscushof herkenbaar. Met grijze vlakken is ruimte aangegeven voor woningbouw. In het gearceerde vierkant moet het dorpshuis plus sporthal landen. © Bureau Verkuijlen

Nieuwe wijk in hartje Zeeland; plannen voor 60 tot 75 woningen

ZEELAND - De gemeente Landerd zet stappen om een nieuwe wijk te creëren in hartje Zeeland. Tussen de 60 en 75 woningen gaan in 2022 landen in het gebied Kerkstraat-Oost, dat is ingeklemd tussen Kerkstraat en Vlasroot.

Het moet een groene wijk worden, met een mix van woningen, ruimte voor sport en spel en voor parkeren. ,,We willen hier een gemêleerde woonwijk, een verblijfsgebied creëren. Met huur en koop in diverse prijsklassen. Met starters en senioren die graag dichtbij het centrum en de zorg willen wonen”, zo licht wethouder Ben  Brands toe. Een schets toont een globale indeling, de voorzet richting wijziging van het bestemmingsplan.

In het voorjaar van 2015 werden de oude gebouwen van basisscholen De Vlasgaard en de Wizzert, die naar de andere kant van de Kerkstraat verhuisd waren, gesloopt. In de ideeën over de inrichting van de ruimte, was nog sprake van een dorpshuis dat tegen de te renoveren sporthal De Hekel aan ‘geplakt’ zou worden. Nadat besloten is dat dorpshuis annex sporthal gaan landen aan de Kerkstraat, werd opnieuw gekeken naar het gebied Kerkstraat-Oost. De sloop van de sporthal zorgt voor meer mogelijkheden. 

Quote

Over enkele jaren ken je dit gebied niet meer terug

Ben Brands , wethouder

Woningbouw brengt de gemeente Landerd geld in het laatje, dat kan worden ingezet voor de aankoop van Salt & Pepper, en de bouw  van dorpshuis plus sporthal. 

Brands noemt de Vlasgaard-locatie een ‘achterkantengebied’, doelend op zaken en huizen aan de Kerkstraat. Ondernemer Van der Coer wil daar enkele woningen bouwen. Zorgcentrum Compostella krijgt een doorgang en tweede ingang. De familie Van Tiel krijgt een perceel grond en mag daar acht woningen neerzetten. Dat is onderdeel van de deal rond Salt & Pepper. 

Hoe het er allemaal precies uit komt te zien, is nog niet bekend. ,,Uit overleg met de klankbordgroep en omwonenden komt een groot draagvlak naar voren. We voeren met woningcorporaties, Van der Coer en Van Tiel gesprekken over de invulling.” 

De wethouder wil graag gas geven met verder ontwikkelen van plannen. Hij mikt erop dat in Kerkstraat-Oost gebouwd kan worden nadat sporthal De Hekel gesloopt is. Dat is naar verwachting 2022. ,,Straks ken je het gebied niet meer terug.”