Volledig scherm
De burgemeesters Bakermans en Hellegers houden vooralsnog vast aan Maashorst als naam van de fusiegemeente. © Sandra Van De Laar /Getty Images

‘Niks Maashorst, naam gemeente Uden is beter’

UDEN - De naam Maashorst voor de fusiegemeente Uden-Landerd kan van tafel. Gemeente Uden moet het worden, de beste naam voor iedereen. Aldus de fractie Gewoon Uden die bewust de knuppel in het broedende hoenderhok gooit. 

Gewoon Uden - what's in a name - houdt niet van fratsen. De partij heeft zich in het reguliere overleg met de overige fracties in de Udense gemeenteraad al eerder gedistantieerd van de manier waarop de fusie tussen Uden en Landerd wordt voorbereid. ,,Die zogeheten challenges voor de burgers zijn één grote flauwekul. Er worden bakken met geld over de balk gegooid ”, zegt Ruud Geerders.   

Quote

De mensen zijn over het algemeen zeer positief over de fusie

Ruud Geerders

Om het echte geluid van de inwoners te horen, is zijn partij afgelopen tijd naar Landerd getrokken om te horen hoe ze daar aankijken tegen het samengaan met Uden. ,,De mensen zijn over het algemeen zeer positief over de fusie", concludeert Geerders op basis van de gesprekken bij supermarkt AH in Schaijk en de Jumbo in Zeeland. 

Beladen naam

Nog opvallender noemt hij het dat de ongeveer 140 mensen die zijn partij heeft gesproken de beoogde naam ‘gemeente Maashorst’ helemaal niet zien zitten. ’Nu woon ik in Schaijk, gemeente Landerd. Dat kan dan straks toch gewoon gemeente Uden’ worden, aldus een van de geïnterviewden. Uden is ook veel bekender dan Maashorst, een naam die bovendien beladen is omdat de buurgemeenten Oss en Bernheze dat absoluut niet zien zitten. ,,Je moet daar geen ruzie over krijgen met de buren, zo kregen wij te horen", zegt Geerders. 

De geluiden die hij in Landerd opving - Reek krijgt nog een keer bezoek, net als Volkel en Odiliapeel -sluiten aan bij zijn eigen opvattingen. ,,De naam gemeente Uden is ook veel beter voor Volkel en Odiliapeel. Wat hebben die kernen nou met de Maashorst? Helemaal niks", zegt de fractievoorzitter. ,,Bovendien is gemeente Uden ook een veel betere naam als in de toekomst misschien ooit nog Boekel en Bernheze erbij komen.” 

Probloomloos

En dat zoiets geen probleem hoeft te zijn, blijkt wel in Oss waar alle grote en kleine kernen probleemloos in de gemeente Oss zijn opgegaan. ,,Ik denk dat ze bijvoorbeeld in Veghel wel spijt hebben van de naam Meierijstad. Dat zegt de mensen namelijk niets, Veghel is wel bekend.”  

Ruud Geerders heeft het standpunt van zijn partij al kenbaar gemaakt bij de overige coalitiepartijen. Die waren even bang dat Gewoon Uden ook de eigenlijk fusie niet zag zitten. Aanleiding waren de kritische opmerkingen bij zijn recente 25-jarige jubileum als raadslid waarin hij herinneringen ophaalde aan zijn eigen ‘feestelijke Nacht van Wiegel’ toen de geplande fusie tussen Uden en Veghel plots werd afgeblazen. ,,Ik heb alleen willen zeggen dat we de fusie tussen Uden en Landerd kritisch moeten blijven volgen. Wij staan daar nog steeds wel achter maar het blijft lastig om uit te leggen wat de voordelen zijn", zegt hij. ,,Oss wordt groter, net als het Land van Cuijk dus ik snap dat Uden daar tegenwicht aan moet geven maar het gaat om de vraag wat de burger daar aan heeft.” 

Gespreksthema's

Op maandag 24 juni mogen die burgers tijdens het zogeheten ‘Festival Gemeente Maashorst’ hun zegje over doen over de beoogde fusie. De twee gemeenteraden bereiden samen met allerlei maatschappelijke organisaties die dag voor. De naam Maashorst is een van de gespreksthema's.