Een samba-percussieband tijdens de Pinksterfeesten in 2017.
Volledig scherm
Een samba-percussieband tijdens de Pinksterfeesten in 2017. © Jeroen Appels / Van Assendelft Fotografie

Nistelrode schrapt Pinksterfeesten, voor het eerst in 47 jaar

NISTELRODE - Ook de Pinksterfeesten in Nistelrode zijn afgelast, vanwege de coronacrisis. Woensdag hakte de organisatie deze knoop door.

De Pinksterfeesten zouden dit jaar zijn van zaterdag 30 mei tot en met dinsdag 2 juni. De twee laatste dagen vallen weliswaar niet in de tijdszone waarbinnen samenkomsten verboden zijn, volgens de nu geldende regels. Echter festiviteiten zijn vanwege de ge- en verboden ook niet voor te bereiden.

De afgelasting van de 47e editie is een ongekend besluit voor Nistelrode. Al sinds 1974 is het met Pinksteren groot feest in het dorp. Tot in 2003 werd er het Pinksterfestival gevierd, van oorsprong een braderie. Toen de organisatie daarvan besloot te stoppen na 29 editie, stond een jongere generatie op die direct in 2004 de Pinksterfeesten lanceerde als opvolger.

Honderden vrijwilligers

De laatste jaren betekenen de Pinksterfeesten vier drukke en drukbezochte dagen in Nistelrode. Aan de vierdaagse kermis en de tweedaagse braderie met straattheater worden nog andere evenementen vastgeplakt. Honderden vrijwilligers hebben hier een rol mee en de activiteiten trekken samen tienduizenden bezoekers.

Woensdagavond zijn de organisatoren bij elkaar geweest om de gevolgen van de afgelasting door te nemen. Er is ook nog kort gesproken over een eventueel uitstel naar de nazomer. Die optie werd al snel opzij gelegd. Bestuurslid Rian van Schijndel: ,,Daar zou wel zo veel bij komen kijken... Bovendien heten wij niet voor niets de Pinksterfeesten: dit hoort gewoon bij Pinksteren.’’