Volledig scherm
Het techniekonderwijs moet beter aansluiten op het bedrijfsleven, vindt men in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Scholen en bedrijven uit Noordoost-Brabant kunnen daarom een beroep doen op de miljoenenimpuls die het Rijk aan techniekonderwijs geeft. © Cambium College

Noordoost-Brabant kan nu aan de slag met 17 miljoen voor techniekonderwijs

VEGHEL/DORDRECHT - Scholen en bedrijven in Noordoost-Brabant mogen zeventien miljoen euro steken in het verbeteren van techniekonderwijs. Minister Arie Slob maakte dit vandaag bekend. Het Brabantse project Sterk Techniekonderwijs in deze regio is goedgekeurd, nu het bedrijfsleven ook tien procent bijdraagt. Dat was de enige voorwaarde die het Rijk stelde.

Quote

Het enthousias­me spat van de pagina’s af

Minister Arie Slob

Het project werd ingediend door tien vmbo-scholen, twee ROC’s, zeven scholen voor praktijkonderwijs, zeven scholen voor vso, het basisonderwijs en bijna 300 bedrijven in de regio Boxtel, Den Bosch, Waalwijk, Zaltbommel, Oss, Uden en Meierijstad. De miljoenenimpuls moet vanaf volgend schooljaar zorgen voor meer bekwame docenten, up-to-date technieklokalen, innovatieve leeromgevingen en voldoende stageplaatsen. 

In totaal dienden 78 regio’s plannen in, waarvan 45 regio’s de pot van in totaal 231 miljoen euro gaan verdelen. Volgens de minister staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel. ,,Vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven hebben daarom samen plannen gemaakt. De ambitie die daar uit spreekt is geweldig. Het enthousiasme spat van de pagina’s af”, zo zei hij bij de bekendmaking in Dordrecht. 

Bedrijven hebben massaal getekend 

In maart was een eerste bijeenkomst van Sterk Techniekonderwijs bij hightech bedrijf Vanderlande in Veghel. Daar kwamen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar om afspraken te maken over hoe het technisch vmbo- en mbo onderwijs in de regio verbeterd kan worden. Dat bedrijfsleven tekende na deze bijeenkomst massaal voor deelname; bijna 300 bedrijven doen volgens Edith Vissers, projectleider van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Brabant, mee. De eis van 10 procent bijdrage werd daarmee ruim gehaald.

Docenten vanuit het bedrijfsleven 

Waar sommige regio's volgens het ministerie van Onderwijs hebben gekozen voor het opzetten van een nieuwe gezamenlijke technieklocatie, kiest een andere regio ervoor om vmbo-leerlingen praktijklessen te laten volgen bij bedrijven. Dit is ook de insteek in Noordoost-Brabant. Hier worden volgens Vissers bekwame docenten opgeleid, onder meer ‘hybride docenten’, mensen die vanuit het bedrijfsleven een halve of hele dag in de week aan de slag willen gaan als docent. 

Quote

Robotise­ring, digitalise­ring, VR en AR-technieken komen naast lassen, metselen, installe­ren en schilderen

Edith Vissers, projectleider van Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Brabant

Er worden technieklokalen ingericht met moderne materialen en technieken. Edith Vissers: ,,Leerlingen gaan kennismaken en leren werken met innovatieve toepassingen van techniek en technologie: robotisering, digitalisering, VR- en AR-technieken. Techniek voor de toekomst dus. Dat komt naast de traditionele technieken waar ook vanuit het bedrijfsleven nog steeds vraag naar is: lassen, metselen, installeren en schilderen. Techniek is in alle vakken aanwezig, denk aan de zorg waar technologie en ict steeds belangrijker worden. Een kwart van het Nederlandse melkvee bijvoorbeeld wordt inmiddels gemolken met behulp van een melkrobot.” 

De deelnemende bedrijven gaan op hun beurt onder meer zorgen voor stages, gastlessen en bedrijfsbezoeken van leerlingen en studenten.