Volledig scherm
Poolse arbeidsmigranten bij hun woning op een recreatiepark in Oss, op een archiefbeeld uit 2006. © ANP

Noordoost-Brabant slaat handen ineen voor huisvesting arbeidsmigranten

SINT-OEDENRODE/VEGHEL - De 17 gemeenten in noordoost-Brabant gaan elkaar helpen bij het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook grote werkgevers en arbeidsbureaus werken mee.

,,Geen enkele gemeente in noordoost-Brabant wil een blinde vlek worden op dit terrein. Ook een woongemeente als Vught en plattelandsgemeenten als Sint-Anthonis en Boekel willen op maat iets doen.’’ 

Dit stelde Jan Goijaarts tevreden vast donderdag na de allereerste regionale bijeenkomst over huisvesting van arbeidsmigranten. Als wethouder van Meierijstad mocht Goijaarts gastheer zijn in Sint-Oedenrode. Daar kwamen zestien collega-wethouders op bezoek, vergezeld van ambtenaren. Maar ook de provincie, huisvesters en grote werkgevers als VION (Boxtel) en Jumbo (Veghel) spraken mee.

 De sessie is een vervolg op de provinciale bijeenkomst in januari, tijdens welke duidelijk werd dat Brabant een ‘deltaplan’ nodig heeft voor arbeidsmigranten.

Hoe groot is opgave?

Genoeg woonruimte voor Polen, Bulgaren, Litouwers en andere buitenlandse werknemers is een actueel en groot vraagstuk. Hoe groot precies weet eigenlijk niemand, aldus Goijaarts: ,,Dat was één van de bevindingen tijdens de bijeenkomst. We weten niet precies om hoeveel mensen het gaat, hoe groot de opgave is. 
Sommige gemeenten hebben schattingen voor zichzelf, andere niet. Maar niemand kent het totaal. We hebben afgesproken om niet te veel energie te steken in het zoeken naar dat totaal, we willen aan oplossingen werken.’’

Goede voorbeelden

Volledig scherm
Wethouder Jan Goijaarts. © Wim Roefs

Maar panklare oplossingen zijn niet op tafel gekomen tijdens dit eerste regionale beraad. Wel is afgesproken om met elkaar in gesprek te blijven over een aantal deelonderwerpen. Zo gaat noordoost-Brabant op zoek naar best practices, goede voorbeelden van huisvesting. Goijaarts: ,,Dat kan dan ook elders in Nederland zijn.’’
De werkgevers en de huisvesters, vaak uitzendbureaus, blijven graag bij dit regionale overleg betrokken. Dat is ook logisch, aldus Goijaarts: ,,Ze hebben er zelf veel belang bij. Werkgevers moeten echt hun best doen om arbeidskrachten binnen te halen. Dan helpt het als er goede huisvesting is.’’

 1. Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen
  Bij de dorpspomp

  Liever een biertje dan een hostie; toekomst kerk Heeswijk boeit niet iedereen

  Het sluiten en herbestemmen van een kerk. Voor veel ouderen, die zijn opgegroeid in de katholieke traditie, een gevoelig onderwerp. Toch is er geen ontkomen aan. Het dalende aantal kerkbezoekers en de hoge kosten voor het onderhoud van de oude gebouwen vragen om ingrijpende maatregelen. Met zorg en respect proberen kerkbesturen, gemeentes en bisdom een nieuwe invulling te vinden. Zoals in Heeswijk.
 2. De gevaren van een uitzwenkende ploeg: Osse scholieren worden met neus op de feiten gedrukt
  PREMIUM

  De gevaren van een uitzwenken­de ploeg: scholieren worden met neus op de feiten gedrukt

  BERNHEZE/OSS - Fietsers en landbouwvoertuigen vormen een gevaarlijke combinatie op de smalle polderwegen in Oss en omgeving. Elk jaar vallen er in Nederland een aantal doden en gewonden als gevolg van een ongeval met landbouwvoertuigen. In Oss en Bernheze willen ze daar een einde aan maken door scholieren, maar ook oudere mensen te laten ervaren hoe je als fietser moet omgaan met die enorme voertuigen.