Volledig scherm
Drukte tijdens de Luchtmachtdagen op Volkel in 2013. Er kwamen toen zo’n 220.000 bezoekers. Dit keer worden er veel meer kijkers verwacht. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Odiliapeel en Volkel (bijna) klaar voor invasie tijdens Open Luchtmachtdagen: 250.000 bezoekers verwacht

ODILIAPEEL/VOLKEL - Tientallen clubs in Odiliapeel en Volkel hebben vrijdag 14 en zaterdag 15 juni al maanden rood omrand in hun agenda staan. Dan zijn namelijk de Open Luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel waar dan over beide dagen zeker 250.000 bezoekers verwacht worden. De clubs gaan zoals altijd het parkeren regelen.

De Luchtmachtdagen zullen overlast geven in Volkel en Odiliapeel, daar is niet aan te ontkomen, aldus het PeelsPlatform maandagavond tijdens de jaarvergadering. Beide kerkdorpen zullen vanwege de verwachte invasie van bezoekers grotendeels afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. In Odiliapeel worden vlak voor het evenement nog plattegrondjes verspreid met omleidingsroutes, veelal via Boekel. 

Vrachtauto's 

Hoe zit het met vrachtverkeer voor de ondernemers in het dorp, luidde een vraag vanuit de zaal. ,,Daar wordt aan gewerkt”, aldus Willie Wijnen van het PeelsPlatform. Bedrijven als supermarkt Coop, Attero, Peka Kroef en de melkwagen van FrieslandCampina moeten het dorp gewoon kunnen bereiken, waarschijnlijk wel via andere routes. 

In 2013 tijdens de laatste Luchtmachtdagen in Volkel kwamen zo’n 220.000 bezoekers. Dit jaar worden dat er zeker meer, onder andere vanwege de JSF die te zien zal zijn. De voorbereidingen voor het parkeren van alle auto’s zijn in volle gang. Bij diverse boeren rondom de basis is al tachtig hectare weiland gereserveerd als parkeerterrein. 

Fietsen 

De fietsenstalling verhuist dit jaar van de vertrouwde plek naast tuincentrum De Zwaan naar een nieuw terrein aan de Rouwstraat. Dat is gedaan vanwege de nieuwe rotonde die er nu ligt. Ook zorgden de fietsers voor opstoppingen in de bezoekersstroom naar de basis. Motoren gaan weer richting het sportpark en bij twee particulieren zijn plaatsen voor campers.  

In totaal 23 clubs - 11 uit Volkel, 12 uit Odiliapeel - gaan samen het parkeren in goede banen leiden. In ruil daarvoor spekken zij de clubkas. Twee Udense clubs hebben zich ook aangemeld om te helpen maar die zullen alleen worden ingeschakeld als beide kerkdorpen het samen niet kunnen rooien.