Oeuvre Bernard van Dam nu écht compleet; finale presentatie met eigen biertje

EERDE - Eindelijk is het gehele oeuvre van de markante Eerdenaar Bernard van Dam compleet. Maar liefst tien boekdelen en 3000 pagina's telt het archief nu. Op zondag 8 maart is de eindpresentatie in de Eerdse kerk. Mogelijk komt daar een Van Dam museum.  

Bernard van Dam 
Deze foto is exclusief te gebruiken voor Brabants Dagblad en mag niet zonder toestemming in andere media geplaatst worden!
Volledig scherm
Bernard van Dam Deze foto is exclusief te gebruiken voor Brabants Dagblad en mag niet zonder toestemming in andere media geplaatst worden! © Stichting Bernard van Dam 1881-1958

Al drie keer eerder werden teksten en tekeningen van de markante Eerdenaar Bernard van Dam aan het publiek gepresenteerd, dat ging over de eerste zes boekdelen. Op zondag 8 maart vanaf 15.30 uur volgt nu de finale van de serie het Brabants Dorpsleven. De familie van Eerdse schrijver, tekenaar en journalist vond onlangs nóg meer teksten, tekeningen en cartoons van zijn hand. Zelfs zoveel gekozen is een tiende boekdeel toe te voegen aan het oeuvre. De eindpresentatie van de gehele collectie werd verschoven van november naar maart. Nu is deze gereed, zo laten de erven Van Dam weten. 

Bernard van Dam voorzag zijn tekeningen ook vaak van commentaar.
Volledig scherm
Bernard van Dam voorzag zijn tekeningen ook vaak van commentaar. © Stichting Bernard van Dam

Eerst de boeken dan mogelijk een museum 

Jumbo-topman Frits van Eerd neemt op 8 maart het eerste volledige exemplaar van de boekenserie in ontvangst. De familie Van Eerd heeft het project op persoonlijke titel ondersteund vanwege een familieband. Ook de gemeente Meierijstad ondersteunt het project financieel. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die al het werk van Bernard van Dam onderzocht, verzameld, gecategoriseerd en gedigitaliseerd heeft, geeft eerst een lezing. Cor Swanenberg zingt. Enkele achterkleinkinderen presenteren het bier dat ze speciaal voor de gelegenheid hebben gebrouwen: Cuvée Bernard. Boekbinder Gijs Wortel licht het ontwerp toe van de vormgeving van de cassette, waarin de tien boekdelen in printvorm verkrijgbaar zijn. De presentatie vindt plaats in de kerk van Eerde. Er zijn gedachten om daar, na de herbestemming van de kerk, een museum rond Bernard van Dam te vestigen. ,,Maar er is nog niet concreet met de familie over gesproken”, laat Nard van Dam desgevraagd weten. 

Wie was Bernard van Dam 

Bernard van Dam in actie op de bijenmarkt in Tilburg. De (onbekende) fotograaf schreef er een tekst bij.
Volledig scherm
Bernard van Dam in actie op de bijenmarkt in Tilburg. De (onbekende) fotograaf schreef er een tekst bij. © Stichting Bernard van Dam

Bernard van Dam (1881-1958) deed op zijn eigen bijzondere wijze verslag van het gewone dorpsleven en de agrarische sector in zijn tijd. Hij was in Eerde een bakker en molenaar in een keurslijf; veel liever was hij aan het tekenen en schrijven. Na zijn veertigste publiceerde hij een enorme hoeveelheid artikelen, die hij vaak illustreerde met eigen tekeningen, onder meer in het bisdomblad Sint-Jansklokken en het vakblad RK Boeren en Tuindersstand. Hij schreef voor de bijen- en sierkippenbond en Brabants Heem. Alles zeer gedetailleerd en voorzien van zijn eigen, vaak humoristische, commentaar. 

Zo'n 3000 pagina's vol tekeningen en verhalen vrij toegankelijk 

Veel heemkundigen en liefhebbers van de  geschiedenis van Brabant kennen het boek ‘Oud-Brabants Dorpsleven’ uit 1972. Het werk dat nu door de vijf familieleden van Bernard van Dam en Gerard Rooijakkers is verzameld, blijkt veel omvangrijker dan dat boek. Het archief omvat nu ongeveer 3000 pagina’s met tekeningen, artikelen, stripverhalen en foto’s die heel precies aangeven hoe de mensen in Brabant leefden in de vorige eeuw.  Alles is digitaal voor iedereen vrij toegankelijk via de website van de stichting www.bernardvandam.com

De ripsnijder
Volledig scherm
De ripsnijder © Stichting Bernard van Dam