Volledig scherm
Vrijdagavond is het toch echt tijd om naar Spanje te vertrekken. Dus koffers en pieten verzamelen. © Franka Willems-Netten

Óf Pieten uitzwaaien óf naar de opening van de ijsbaan in Veghel

VEGHEL - Vrijwilligers zijn deze dagen flink in touw om kinderen goeie herinneringen te bezorgen. Vrijdagavond was er zelfs keuzestress in Veghel: gaan we pieten uitzwaaien of naar de opening van de ijsbaan.

Vele kinderen lopen vrijdagavond met hun ouders door Veghel naar de haven. Ze wijzen verdwaalde pieten de weg voor de boot naar Spanje. Pieten zien er prachtig uit met lichtjes op hun tenue. Dus veel fotomomenten, 'n laatste high five. Tijdens de tweede Pieten Uitzwaai Uittocht blijken er ook koffers kwijt te zijn. ,,Mijn koffer is op het dak gewaaid", roept Piet. ,,Toen heb ik de brandweer gebeld en die komt helpen met een hoogwerker." Kinderen zien hoe de piet en de koffer van het dak worden gehaald en verderop springt een piet uit het raam. De pieten lopen uiteindelijk gewillig mee naar de haven. Daar wacht Dré den Ouden van het Pietenburo bij de verlichte pietenboot. Hij telt de pieten en de koffers. ,,Piet deze kant, déze kant", roepen kinderen met hem mee. Het lijkt goed te komen en Philippo zingt met de kinderen nog wat Sinterklaasliedjes en dan vaart de boot toch echt de Veghelse haven uit. Kinderen zwaaien en zwaaien.

IJsbaan geopend 

Volledig scherm
De vier meisjes hebben succes met hun kür. Van links naar rechts Arina van Boerdonk (11), Lotte Sevcikova (9), Roza de Bont (9) en Emilia Sandu (8). © Franka Willems-Netten

Eerder bezochten wat laatste pieten nog de ijsbaan. ,,Mooi hoe het ene spektakel in het andere overloopt", vindt Francesca Verwegen van Rotary Meierijstad. ,,En prachtig dat mensen bij de ijsbaan op het terras gaan zitten. Zo gaan ze met donkere tijden toch even naar buiten."

Puisten op het ijs door de condens 

Volledig scherm
Publiek geniet van de kür bij de opeining van Veghel on Ice, met onder meer Roza de Bont van Figure Skating Acedemy The Nederlands. © Franka Willems-Netten

Bij de officiële opening van Veghel on Ice op de Markt stelen de vier jonge meisjes met hun schaatskür vrijdagavond zonder meer de show. Emilia, Lotte, Roza en Arina van Figure Skating Academy The Netherlands uit Eindhoven springen een Rittberger en een flip, maken zit- en zweefpirouettes. De jonge meisjes tussen de 8 en 11 jaar verdienen hun applaus en sommigen kijkers smelten. Theo en Dian de Vrede vinden de demonstratie prachtig. ,,En knap van de kinderen ook", zegt ijsmeester Theo: ,,Want het is zeker geen wedstrijdvloer die hier ligt. Door condens liggen er 's morgens puisten op het ijs, die wij er afhakken. Daarna maken we de vloer weer zo egaal mogelijk." 

Wel driehonderd vrijwilligers 

Ook burgemeester Kees van Rooij geniet van de kür én weet zelf de juiste snelheid te pakken bij het openingscurlen. Hij is zich bewust van de vele vrijwilligers. ,,Wel driehonderd en ze zorgen hier voor fantastisch vermaak. Van clubs als Kiwanis, Sint Barabaragilde Veghel, de Scouting en Innerwheel. Als College draaien we ook een halve dag een dienst mee met schaatsen uitlenen en zo. Dan beleef je mee wat die mensen allemaal doen."