Kunstenares Ine van Grinsven (met blauw vest) verwelkomt de belangstellenden. Op de achtergrond hangt de nieuwe lindeboom voor OL Vrouw ter Linde in de takels.
Volledig scherm
Kunstenares Ine van Grinsven (met blauw vest) verwelkomt de belangstellenden. Op de achtergrond hangt de nieuwe lindeboom voor OL Vrouw ter Linde in de takels. © Hans van Alebeek

OL Vrouw en haar linde weer terug bij de Kruisheren in Uden

UDEN - OL Vrouw ter Linde is terug op de plek waar haar faam eeuwen geleden begonnen is. Donderdagmiddag werd voor de Kruisherenkapel in Uden een fraaie lindeboom geplant bovenop een beeldje van Moeder Maria dat kunstenares Ine van Grinsven kort daarvoor in de grond had gestopt. 

,,Valentijnsdag is een mooie dag om Maria terug te geven aan de gemeenschap van Uden", sprak Ine van Grinsven tot de tientallen aanwezigen bij de boomplanting. Van Grinsven maakte eerder de mal voor het nieuwe  beeldje van OL Vrouw ter Linde waarvan replica’s sinds enige tijd weer te koop zijn. Zij nam ook het initiatief om op de plek waar de verering van Maria in Uden begon, ergens in de dertiende eeuw al, een nieuwe lindeboom mét beeldje terug te plaatsen. 

Ine van Grinsven stopt het Mariabeeldje in het gat.
Volledig scherm
Ine van Grinsven stopt het Mariabeeldje in het gat. © Hans van Alebeek

Eigenlijk zijn het twee beeldjes. Het eerste ‘moederbeeld’ dat Van Grinsven maakte voor de verkoop van de replica's, ging donderdag in een gat in de grond waar later de lindeboom bovenop werd gezet. De kunstenares maakte er een heuse ceremonie van met  gebeden en tulpen en bloemblaadjes die door omstanders in het gat werden gegooid, onder andere door Kruisheer Rein Vaanhold en wethouder Ingrid Verkuijlen. Aansluitend werd de boom geplant. Op zondag 25 mei wordt de lindeboom officieel ingezegend door kruisheer Rein Vaanhold. Dan moet in de boom ook het tweede Mariabeeldje zitten dat komende jaren met boom moet vergroeien. 

Kruisheer Rein Vaanhold levert ook een bijdrage aan de ceremonie door bloemblaadjes in het gat te gooien.
Volledig scherm
Kruisheer Rein Vaanhold levert ook een bijdrage aan de ceremonie door bloemblaadjes in het gat te gooien. © Hans van Alebeek
  1. De Kersouwe verplaatst eigen toneelvoorstellingen naar 2021

    De Kersouwe verplaatst eigen toneelvoor­stel­lin­gen naar 2021

    HEESWIJK-DINTHER - Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther verplaatst de eigen producties naar 2021. De volwassenen toneelgroep zou dit jaar ‘De Bende van Jan de Lichte’ op de planken brengen en de jeugdtoneelgroep zou het stuk ‘De Fantastelingen’ opvoeren. In verband met het coronavirus heeft het natuurtheater echter besloten de producties voor deze zomer te cancelen. Beide producties zullen verschoven worden naar 2021.