Volledig scherm
Linda Hofman-Jobse. © CDA Eindhoven

Onderzoek naar integriteit van ambtenaar Uden

UDEN/LANDERD - Het Eindhovens CDA-raadslid Linda Hofman, werkzaam voor de gemeenten Landerd en Uden, krijgt een integriteitsonderzoek aan haar broek. Dat komt door haar reactie 'Schup ze' op Facebook rond een demonstratie tegen Zwarte Piet.

Quote

Het handelen van een politieke ambtsdra­ger toont betrokken­heid en is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en burgers

Gedragscode gemeente Eindhoven

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma laat een bureau onderzoeken of het gedrag van Hofman door de beugel kan. Dat doet hij na een melding van de Eindhovense publiciste Anemoon Langenhoff. Jorritsma vindt die concreet en ernstig genoeg om een onderzoek te rechtvaardigen. Hofman is werkzaam als adviseur openbare orde en integrale veiligheid bij de gemeenten Uden en Landerd.

Het gemeentebestuur heeft eigen normen en regels waar commissieleden, raadsleden en bestuurders aan moeten voldoen. ‘Het handelen van een politieke ambtsdrager toont betrokkenheid en is altijd en volledig gericht op het belang van de gemeente en burgers', zo staat in deze gedragscode, evenals: 'Een politieke ambtsdrager gaat verantwoord om met de sociale media'.

Hooligans

Langenhoff deed op 17 november mee aan de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven, die verstoord werd door hooligans. CDA-raadslid Hofman plaatste in de dagen daarvoor een bericht van Geen Stijl op Facebook waarin hooligans werden opgeroepen om zich ten tijde van de demonstratie te verzamelen op de Markt. In de reacties hierop spreken mensen de hoop uit dat de dreiging van hooligans ertoe leidt dat de demonstratie wordt verboden. Hofman gaat hier niet tegenin, maar reageert met de opmerking 'Schup ze!'. Langenhoff en andere demonstranten deden daarop aangifte.