Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek naar veiligheidsbeleving trampolineparken: ‘Zijn ouders zich voldoende bewust van risico’s?’

VEGHEL - Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag aan het onafhankelijke expertisecentrum VeiligheidNL de opdracht gegeven om ‘de veiligheidsbeleving van trampolineparken te onderzoeken’. Dat vertelde Martijn Colijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandagavond in het tv-programma Radar. Het onderzoek wordt ingesteld mede naar aanleiding van het ongeluk van de 19-jarige Rico Lacet bij Jumpsquare Veghel, eind december van het vorige jaar, waarbij hij meerdere nekwervels brak.

“We onderzoeken of ouders en verzorgers zich voldoende bewust zijn dat spelen risico’s met zich meebrengt”, aldus Colijn. “We zien dat de laatste jaren de speelparken steeds uitdagender worden, maar dat het tegelijkertijd lijkt dat ouders - grof gezegd - het gevoel hebben dat alle zorg uit handen is als ze hun kind bij de ballenbak hebben afgeleverd. En dat is een misvatting.”

VeiligheidNL is een onafhankelijk expertisecentrum met de missie om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. De laatste jaren gaat in het explosief groeiende ‘trampolinelandschap’ het aantal ongevallen met ernstig letsel juist omhoog: van twee in 2016 naar zes in de eerste vier maanden van 2019 alleen al.

Jumpsquare Veghel moest eind 2018 een dikke maand dicht na het ongeluk van Lacet om aanvullende keuringen te ondergaan. Het bedrijf verklaarde dat er ook vóór het ongeluk altijd instructeurs aanwezig waren en dat duidelijke instructies standaard worden en werden gegeven. Het consumentenprogramma van de AVROTROS liet in een landelijke steekproef zijn dat het daar bij veel soortgelijke parken juist aan schort.