Volledig scherm
Zo zag de doortocht van de LTF-colonne door Uden er vijf jaar geleden uit. © LTF

Oorlogsstoet houdt halt in Uden, Zeeland en Boekel

UDEN/ZEELAND - De herdenking van 75 jaar bevrijding wordt woensdag in Uden, Landerd en Boekel opgeluisterd met een show van oude militaire voertuigen en tanks. 

Het gaat om oorlogstuig van de Liberation Task Force (LTF) die deze dag de regio doorkruist en op meerdere plaatsen geruime tijd stopt zodat het publiek kan kijken. 

Op de Markt in Uden staan woensdag 18 september ergens tussen 12.00 en 13.30 uur naar schatting 75 historische legervoertuigen opgesteld. Deze static show wordt opgeluisterd door muziek van het Seniorenorkest Uden met zang van Mieke de Rijck. Samen zullen ze het repertoire van Vera Lynn laten herleven. 

In Zeeland is bijna tegelijkertijd hetzelfde te doen op het plein naast het gemeentehuis. Daar stopt rond 13.00 uur een LTF-colonne van zo'n 25 voertuigen. Schoolkinderen zullen de voertuigen en hun bestuurders - veelal Engelse (oud)militairen en vrijwilligers - verwelkomen. De aanwezige veteranen krijgen in het gemeentehuis een lunch aangeboden. 

Twee clubs 

In Boekel wordt rond 12.00 uur, komende uit Erp, een kleine groep van zo'n negen voertuigen verwacht die zeker 1,5 uur op het St.-Agathaplein blijft staan. Tussen 13.30 en 14.00 uur komt vanuit Son en Breughel, via Gemert-Bakel, nog een colonne in Boekel aan die dan doortrekt richting Zeeland. Samen met de club die tegelijkertijd vanaf de Markt in Uden vertrekt, vormt dat uiteindelijk een stoet van zo’n 225 jeeps, motoren, tanks en ander materieel die vanaf 14.00 uur door het centrum van Zeeland trekt. Om 15.00 uur verlaat de laatste groep het plein in Zeeland. 

In de week dat Operation Market Garden wordt herdacht, rijden er in deze regio twee compleet gescheiden militaire colonnes rond. Aan de ene kant de historisch zeer verantwoorde LTF-club en daarnaast de groep onder de vlag van Operation Market Garden 2019. 

 België 

Die groep is nog groter, ruim 400 voertuigen, en rijdt zaterdag 14 september vanuit Leopoldsburg in België in één lange stoet naar Veghel. Op zondag 22 september vervolgen ze in alle vroegte van daaruit hun tocht richting Nijmegen. Die stoet is na 7.00 uur al in Uden, rond 8.00 uur in Zeeland.

De hele volgende week is een groot deel van de OMG-voertuigen te zien op het basecamp op de Vlagheide in Schijndel. 

Volledig scherm
Zo zag de doortocht van de LTF-colonne door Uden er vijf jaar geleden uit. © LTF