Volledig scherm
De eerste iPad van de VoorleesExpress wordt uitgereikt in de bibliotheek in Veghel. Meneer Erdogrul leent het apparaat voor zijn zoontje van 10, en probeert het alvast uit. © Kirsten Rietbergen

Op deze iPad van bieb Veghel kunnen kinderen ‘veilig’ spelen. Zonder YouTube, mét taalspelletjes

VEGHEL - Dertien groene en blauwe iPads, stootproof, zijn er beschikbaar. In oranje rugzakjes en met een stoere koptelefoon om pap en mam niet gek te maken van al die pingelde pong interactieve computergeluidjes. Kinderen die moeite hebben met taal- en digitale vaardigheden uit de gemeente Meierijstad kunnen de speciale iPads vanaf vandaag lenen in de bibliotheken. 

De iPads zitten vol met spelletjes en apps voor alle leeftijden, gericht op taalvaardigheid. Geen reclames, geen YouTube. ,,Als kinderen hierop spelen, komen ze geen dingen tegen die ze beter niet kunnen zien. Het is helemaal veilig, speciaal voor dit doel gemaakt, en dus ook fijn voor de ouders", zegt Farida Topan. 

VoorleesExpress

Zij en haar collega Dianne van Erp van Welzijn de Meierij  mochten deze dinsdagochtend in de bibliotheek in Veghel de eerste iPads uitdelen. De uitgenodigde kinderen waren de grote afwezigen bij dit officiële moment. ,,Ze  zijn vast druk met school en peuterspeelzaal”, verexcuseert Farida zich voor hen. 

Een vader was er wel. Meneer Erdogrul wil een iPad lenen voor zijn twee zoontjes van 10 en 5 jaar. ,,Mijn oudste zit in groep 7. Hij deed eerst mee aan het project VoorleesExpress. Hij werd echt beter in taal. Maar toen dat project ophield ging het weer bergafwaarts. Vandaar dat ik nu graag de iPad kom lenen", zegt hij. 

Volledig scherm
Farida Topan (rechts) en Dianne van Erp van Welzijn De Meierij reiken de eerste Ipad met taalapps uit. © Kirsten Rietbergen

15 tot 20 gezinnen

Dat is precies waar het project, een samenwerking van Bibliotheek Meierijstad en Welzijn de Meierij, voor bedoeld is. ,,Het is een aanvulling op de VoorleesExpress", zegt Dianne van Erp. Daar hebben inmiddels tientallen gezinnen aan meegedaan. 

Per periode van 20 weken nemen zo'n 15 tot 20 gezinnen deel in Veghel, Schijndel of Sint-Oedenrode. Een keer in de week wordt thuis samen voorgelezen. Gezinnen worden vaak aangedragen via school of de peuterspeelzaal en zijn enthousiast, maar ze kunnen maar één keer meedoen aan de VoorleesExpress. Daarom is het project met de iPadseen welkome aanvulling.” 

30.000 euro

De iPads kunnen een bepaalde periode geleend worden en eens in de drie weken komt de groep gebruikers samen in de bibliotheek. De gemeente heeft het voor zo'n 30.000 euro gesubsidieerd. 

Of de apps leuk zijn? ,,Onze eigen kinderen hebben ze allemaal getest. Ze zijn goedgekeurd", lachen beide welzijnswerkers.