Volledig scherm
Vrijwilligers houden de kruidentuin bij van het Udense museum/abdij. © Hans van Alebeek

Opknappen kruidentuin abdij Uden kost tien mille

UDEN - De ongeveer 40 jaar oude kruidentuin bij de abdij van de zusters Birgittinessen in Uden moet worden opgeknapt. Alles bij elkaar is er zo'n 10.000 euro nodig. De helft daarvan wil de provincie betalen, de andere helft moet via crowdfunding bij elkaar gesprokkeld worden. 

Naar voorbeeld van een middeleeuws ‘cruydthof’ werd de ommuurde kruidentuin zo'n veertig jaar geleden aangelegd. Binnen fraaie buxus-heggetjes staan in totaal zo'n 150 planten, van geneeskrachtig groen en keukenkruiden tot inheemse gewassen. De tuin wordt bijgehouden door een groep vrijwilligers en is een van de visitekaartjes van het Museum Krona, de nieuwe naam van het Museum voor Religieuze Kunst. 

Het museum wil de groene oase flink opknappen.  Zo moeten er nieuwe bordjes bij de bedden komen, kruiden worden bijgeplant en meubilair geplaatst. Ook wordt er gewerkt aan een audiotour door de tuin en een tuingidsje. Via crowdfunding hoopt het museum 5000 euro op te halen, de provincie heeft toegezegd dat bedrag te verdubbelen. De actie loopt tot eind deze maand. Tot nu toe is er bijna 1300 euro opgehaald.