Volledig scherm
Het oude PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg in Uden is de politieke en doorn in het oog. © Google Streetview

Oud PNEM-kantoor doet Udense politiek pijn aan de ogen

UDEN - Het wordt tijd dat Uden iets gaat doen aan het lelijke PNEM-gebouw en de rommelige omgeving aan de oostkant van het centrum. Die hartenkreet slaken meerdere politieke partijen in hun reactie op de begroting 2019. 

Het oude PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg in Uden staat al jaren leeg en verloedert steeds verder. ,,Het is ons een doorn in het oog”, schrijft de fractie VVD-Leefbaar Uden in hun algemene beschouwingen, de reactie op de begroting voor 2019.  

Mondriaanplein 

Ook coalitiegenoot CDA ergert zich aan de ‘verrommeling en leegstand’ aan de oostkant van Uden. Beide partijen willen graag weten wat er met die hoek van Uden gaat gebeuren. Jong Uden steekt de Kastanjeweg over en vraagt of het college al ideeën heeft over het Mondriaanplein. Uden wil dat kale parkeerplein aantrekkelijker maken, Jong Uden vraagt hoe het ervoor staat. 

VVD-Leefbaar Uden en Jong Uden vragen zich verder af of de gemeente al is opgeschoten met het zoeken naar een nieuw evenemententerrein in het buitengebied. Gezien de vele feesten en activiteiten in Uden doen de liberalen ook nog de suggestie om daar eens kritisch naar te kijken en eventueel de krachten te bundelen.

Volledig scherm
De JSF komt naar Volkel, de regio profiteert daar economisch niet veel extra's van. © Van Assendelft Fotografie

JSF

Coalitiepartij Gewoon Uden kraakt kritische noten over gemeenschapsgeld dat het college over de balk smijt. Zo verbaast de partij zich over het feit dat UDI’19 geen lockers krijgt om diefstal tegen te gaan terwijl die dingen wel in het gemeentehuis zijn geplaatst terwijl geen enkele politieke fractie daar om gevraagd heeft. Ook ‘zonde geld’ noemt Gewoon Uden het afhaken van de regionale brandweer bij de nieuwe kazerne (kostenpost 70 mille) en het vruchteloos lobbyen voor regionale werkgelegenheid rond de komst van de F-35/JSF naar Volkel (50 mille weg).  

De oppositiepartijen herhalen in hun algemene beschouwingen veel aandachtspunten uit hun partijprogramma’s tijdens de verkiezingen. UdenPlus wil bijvoorbeeld nog steeds dat parkeren bij ziekenhuis Bernhoven gratis wordt en dat Uden blijft streven naar een opleiding voor hoger onderwijs binnen de gemeentegrenzen, HBO verpleegkunde bijvoorbeeld. Jong Uden vraagt waar de grote onderwijsconferentie blijft waar de gemeenteraad unaniem om gevraagd heeft.  

Eetlust 

De SP kraakt opnieuw de ‘mistige organisatie’ AgriFood Capital en de ‘eetlust’ van die club om steeds meer taken naar zich toe te trekken. Hou het bij landbouw en voeding en laat op dat gebied maar eens wat resultaten zien, stelt de SP. Die partij wil ook dat de gemeente de inwoners helpt bij de dure omschakeling naar gasloos wonen. In dat verband pleit D66 voor meer reclame voor het energieloket dat volgens de partij bij veel Udenaren onvoldoende bekend is. Het CDA wil dat informatiepunt uitbouwen tot een duurzaamheidsloket.