Volledig scherm
Hans Lakwijk (links) en Koos Linders voor het voormalige Damianenklooster in Sint-Oedenrode. © FotoMeulenhof

Oud-seminaristen zijn toch Damiaantjes in Sint-Oedenrode geworden

SINT-OEDENRODE - Vijf oud-seminaristen van het Damiaan-college schreven in het boek ‘Domweg gelukkig’ hun herinneringen van 1958-1967. Tijdens de reünie op 21 september wordt het boek gepresenteerd.

Hans Lakwijk, Chris de Bont, Koos Linders, Wim Klein en Piet Elands filosofeerden erover dat er nauwelijks priesters of missionarissen voortgekomen zijn uit hun seminarietijd. Was de tijd op het Damiaancollege dan voor niets geweest? Zeker niet. Want de oud-seminaristen kwamen tot de slotsom dat zijzelf als een soort missionaris bijdragen aan een sociaal en zinvol leven. In hun boek ‘Domweg Gelukkig’ beschrijven ze in 180 bladzijden en met oude foto’s, het bijzondere seminarieleven en de invloed die deze tijd had op hun latere leven.

,,Een vreemde titel? Ik zal het uitleggen”, zegt Lakwijk. ,,In de tegenwoordige tijd is een mannenwereld met paters, broeders en studenten onbegrijpelijk. Maar wij waren allemaal eenvoudige jongens en niks gewend. Ik kon goed leren en missionaris worden leek me wel wat. We kregen een brede opleiding met literatuur, toneel, muziek, sport en poëzie. Zonder seminarie had ik dat nooit gekend. Natuurlijk er waren ook regels. Wie zijn eten niet lustte kreeg papstraf: geen toetje dus. Precies in onze tijd werd de jonge pasafgestudeerde pedagoog pater Peter Jansen benoemd tot onze prefect. Hij versoepelde eerdere strakke regels. We leerden verantwoording voor onszelf en voor de ander. We hadden plezier en waren ‘domweg’ gelukkig daar.”

Dat bevestigt Linders. ,,Het Damiaancollege was mijn eigen keuze. Ik voelde roeping om van de wereld iets moois te maken. De opleiding heeft me sociaal en intellectueel veel goeds gebracht.”

Samenleving

Geen van vijf schrijvers werd geestelijke voor het leven. Maar alle vijf zetten ze zich in voor de samenleving. Lakwijk werd leraar Nederlands en gaf zijn leerlingen mee: leef niet voor jezelf alleen. Enige jaren terug overviel hem heimwee en met oud-seminaristen zette hij het Damiaancentrum op. Linders kreeg een baan als godsdienstleraar. ,Mijn pupillen leer ik dat je niet alleen op de wereld bent. Dus uiteindelijk zijn wij alle vijf toch Damiaantjes geworden.”

Domweg Gelukkig kost vijftien euro, te bestellen via mail.