Volledig scherm
Enkele jonge deelnemertjes aan de wedstrijd Living Statues. © Philip van den Brand

Oude meesters komen tot leven op wintermarkt Vuur & Vlam

ERP - Erp toog zondag, toen het eenmaal droog was, massaal naar het Hertog Janplein voor de vijfde editie van de wintermarkt Vuur & Vlam.

Aandachtig tuurt Doris (7) naar het vuur, waarin Robert van den Heuvel (50) een stuk ijzer verwarmt. ,,Moet je eens kijken, het wordt helemaal oranje”, zegt de jongen enthousiast tegen zijn vader. Christian Pittelkow (40) smult ook van het werk van de Erpse hobbysmid. ,,Ik zit zelf in de metaal en geniet van dit stukje vakmanschap.” Van den Heuvel is ruim acht jaar bezig met ijzer smeden. ,,Ik vind het prachtig omvan niks iets te maken. IJzer is mooi om te bewerken. Je kunt er sierlijke voorwerpen mee maken.” In zijn standje heeft hij talloze voorbeelden liggen en hangen. Voor de verkoop, maar daar is het de smid zondag niet om te doen.

Gezelligheid

Volledig scherm
De vrienden van de Skif Juinen beleefden een aangename middag in de hottub. © Philip van den Brand

Het draait om de gezelligheid en die is er volop op het sfeervol aangeklede dorpsplein. Er staan kersthutjes, vuurkorven, living statues en kerstbomen. Boven één van de vuurtjes roosteren kinderen marshmallows. Als ze willen kunnen ze een ritje maken in een arrenslee. Op het podium wordt dans en muziek gebracht door Erpse verenigingen. ,,Vuur & Vlam is écht een Erps feestje”, licht Jan van Rosendaal namens de organiserende Erpse Bedrijven Kring toe. ,,Thema is dit jaar Lapland. Dat laten we terugkomen in de stands en aankleding. We sluiten de dag ook af met het nabootsen van het Noorderlicht. Daarvoor zetten we het plein vol rook en maken we gebruik van laserstralen, licht en dans.”

In een dampende hottub zitten zes mannen. Ze hebben volop bekijks. ,,Gewonnen met een Facebook-actie”, vertelt Paul van den Tillaar. ,,Ik heb vijf vrienden van onze groep ‘Skif Juinen’ uitgenodigd. Die waren zo om, toen ik een middag gratis bier drinken én eten in het vooruitzicht stelde. Ik heb er in eerste instantie maar niet bij gezegd dat ze wel in hun zwembroek moesten komen.” Er wordt hardop gelachen.

Het mooiste deel van de wintermarkt speelt zich echter af in de tent, waar amateurkunstenaars hun nageschilderde ‘Oude meesters’ tonen. Leden van toneelclub Iets Anders beelden het kunstwerk bovendien uit. ,,Fantastisch”, vindt Tinio van Goor (63) deze opzet. Hij legt de laatste hand aan zijn weergave van de boer en boerin die aardappelen poten, een werk van Vincent van Gogh. ,,Door een spatel te gebruiken geef ik het schilderij een eigen ‘touch’. Ik wilde er geen kopie van maken.” Buiten op het podium worden de doeken geveild. Een deel van de opbrengst gaat naar de Goede Doelenweek. Het andere deel komt ten goede aan nieuwe activiteiten in Erp.

Volledig scherm
In de tent kwamen de werken van de 'Oude meesters' tot leven dankzij toneelgroep Iets Anders. © Philip van den Brand
Volledig scherm
Op het podium werden de schilderdoeken per opbod geveild ten bate van het goede doel © Philip van den Brand
Volledig scherm
Doris Pillekow kijkt met zijn vader Christian naar de verrichtingen van de smid © Philip van den Brand