Het paard, met rouwlint om de nek, vlakbij de plaats waar afscheid wordt genomen van de overledene.
Volledig scherm
Het paard, met rouwlint om de nek, vlakbij de plaats waar afscheid wordt genomen van de overledene. © Lobke de Jong

Paard in de gang bij afscheid in crematorium Uden

UDEN - De medewerkers van het crematorium in Uden zijn wel wat gewend maar ook zij keken donderdag even op bij het afscheid van een overledene. In de gang, met uitzicht op de kist, stond tijdens de dienst het paard dat heel veel betekende voor de overledene. 

,,Het past in de trend om het afscheid steeds persoonlijker te maken", zegt DELA-woordvoerder Martijn van de Koolwijk. Bijvoorbeeld fraaie bolides die buiten staan als een autoverzamelaar wordt gecremeerd of de ruitervereniging die bij de ingang acte de présence geeft.  

Vogels in een kooitje 

Huisdieren bij het afscheid passen in die ontwikkeling. Sinds een jaar of twee zijn die ook welkom in het Udens crematorium. ,,Vogels in een kooitje, poezen die onder de kist gaan liggen en honden bij de dienst, dat hebben we al allemaal meegemaakt. Maar dit was de eerste keer dat er een paard binnenstond", aldus Van de Koolwijk.

  1. Boekel vraagt nóg eens 1,2 ton voor ‘relatietherapie’ De Elzen
    PREMIUM

    Boekel vraagt nóg eens 1,2 ton voor ‘relatie­the­ra­pie’ De Elzen

    BOEKEL - Een kleine tweeënhalve ton. Op dat bedrag komt de teller van de gemeente Boekel te staan voor de aanpak van de overlast door varkenshouderijen in buurtschap De Elzen, áls de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college voor nog eens 1,2 ton. Het gemeentebestuur gaf eerder al 127.000 euro uit om af te zijn van de klachten over stank, lawaai, vliegen en verkeersoverlast door zwaar transport.