Het oude Pabo-gebouw is weer in gebruik.
Volledig scherm
Het oude Pabo-gebouw is weer in gebruik. © Kirsten Rietbergen

Pand Pabo in Veghel weer in gebruik; eerste schooldag voor kinderen van de Uilenbrink

VEGHEL - Er klinkt weer gelach en gegil  in de gangen van het voormalige Pabo-gebouw in Veghel, in de schoolbankjes zitten weer leerlingen, de kasten zijn gevuld en voor de klas vertellen juffen en meesters over het komende schooljaar. Er zit deze eerste schooldag weer leven in het karakteristieke schoolgebouw aan de Deken van Mierstraat in Veghel. Al is het maar voor tijdelijk. 

De Uilenbrink heeft zijn intrek genomen in het voormalige Pabo gebouw.
Volledig scherm
De Uilenbrink heeft zijn intrek genomen in het voormalige Pabo gebouw. © Kirsten Rietbergen

De bovenbouwleerlingen van de Uilenbrink in Veghel zijn massaal op de fiets gekomen deze eerste schooldag. De fietsenstalling is bíjna te klein. Het schoolplein is versierd met vlaggetjes en ballonnen.  Buiten kletsen ouders nog even na. Sommigen hebben zelf in het gebouw op school gezeten, net als sommige leerkrachten die er naar de Pabo zijn gegaan. 

Alleen de bovenbouw 

Nog niet alle verhuisdozen zijn uitgepakt, maar de lessen kunnen vanaf vandaag gewoon beginnen.
Volledig scherm
Nog niet alle verhuisdozen zijn uitgepakt, maar de lessen kunnen vanaf vandaag gewoon beginnen. © Kirsten Rietbergen

Sinds de verhuizing van de Veghelse lerarenopleiding in 2012/2013 naar de Muntelaar stond het schoolgebouw leeg. Veghels grootste basisschool De Uilenbrink maakt er handig gebruik van nu de eigen school aan de Melisselaar gesloopt en vernieuwd wordt. De bovenbouw, elf groepen 5 tot en met 8, neemt tijdelijk zijn intrek in het pand, terwijl de onderbouw is ondergebracht in acht leegstaande lokalen naast basisschool De Bunders. Het Pabo gebouw heeft een eigen ingang en een speelplaats, een lokaal voor handvaardigheid en de leerlingen mogen de theaterzaal in het kloostercomplex gebruiken. 

Van oud naar nieuw

Voor de zomervakantie kregen de leerlingen alvast een rondleiding om kennis te maken met het pand waar ze naar verwachting tot januari 2021 zullen blijven. Dan verruilen de leerlingen oud en nostalgisch aan de Deken van Miertstraat voor fonkelnieuw, energieneutraal en hypermodern aan de Melissselaar. In het oude Pabo pand start tegen die tijd huiswerkbegeleiding.