Harrie van Schijndel vertelt over de Petruskerk, met gedeputeerde Erik van Merrienboer vooraan in de kerkbanken (met sjaal).
Volledig scherm
PREMIUM
Harrie van Schijndel vertelt over de Petruskerk, met gedeputeerde Erik van Merrienboer vooraan in de kerkbanken (met sjaal). © Van Assendelft Fotografie

Parochie deelt lessen voor kerken in de knel met provincie

UDEN - De spelersbus van Willem II stopt voor de Petruskerk in Uden. Er stappen geen topsporters uit, wel een delegatie van de provincie. Die huurt de touringcar voor een rondje door de regio, met leegstand als thema. De vraag hier in Uden: wat kan Brabant leren van de Kerkenvisie waar parochie Sint Petrus afgelopen paar jaar aan werkte? 

Het bestuur heeft samen met gelovige én ongelovige inwoners van Uden, Volkel, Odiliapeel, Zeeland, Boekel en Venhorst nagedacht over de toekomst van het kerkgebouw dat vaak onlosmakelijk verbonden is met hun dorp. De Petruskerk met haar twee torens en koepel zijn niet weg te denken uit Uden. ,,Sinds je door de A50 wordt opgetild, zie je nog beter hoe monumentaal en hoe herkenbaar zo’n kerk voor het dorp is”, zegt oud-architect Harrie van Schijndel in de Petrus. Provinciebestuurder Erik van Merrienboer zit op een van de voorste banken en hoort het geschiedenisverhaal aandachtig aan.