Volledig scherm
De startpagina van het nieuwe digitale platform voor chronisch zieken. © Synchroon

Persoonlijk kompas helpt chronisch zieken in regio Oss-Uden-Veghel

UDEN - Chronisch zieken in de regio Oss-Uden-Veghel kunnen met een persoonlijk kompas zelf de regie nemen over hun gezondheid en medisch dossier. Hulpmiddel is een nieuw digitaal platform van de huisartsen waar ook ziekenhuis Bernhoven op aanpikt.  

Zelf de regie voeren over je gezondheid. Voor gezonde mensen is dat soms al lastig, voor chronisch zieken  helemaal. Die hebben elke dag last of pijn van hun COPD, diabetes, hart- en vaatziekte of hoge bloeddruk en weten dat ze er waarschijnlijk nooit meer vanaf komen. Maar met de juiste informatie, een gezonde leefstijl en goed contact met hun huisarts wordt het allemaal wel een stuk draaglijker. 

Synchroon 

Een nieuw digitaal platform van de huisartsen moet mensen met een chronische ziekte daarbij gaan helpen. Deze week is daarvoor de campagne gestart binnen zorggroep Synchroon, de samenwerkingsorganisatie van 65 huisartsenpraktijken in de regio Oss-Uden-Veghel. Met de campagne www.mijngezondheidkompas.nl richten ze zich in eerste instantie op de naar schatting 40.000 mensen in dit gebied die bij de huisarts lopen wegens diabetes, COPD, een hart- of vaatziekte of hoge bloeddruk. 

Via die website kunnen deze patiënten een inlog aanvragen voor de zogeheten persoonlijke gezondheids omgeving (PGO) ‘Natuurlijk Samen’.  Die naam is ook een verwijzing naar de samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuis Bernhoven. Allebei zien die door de vergrijzing het aantal chronisch zieken steeds verder toenemen. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen dat in de zorg werkt fors. Een digitaal platform voor de zelfredzame patiënt kan helpen om die problemen te bestrijden. 

Inzage 

Het voordeel voor de patiënt is dat hij via zijn PGO inzage heeft in alle gegevens over zijn ziekte, berichten kan uitwisselen met zorgverleners en zelf informatie kan toevoegen over bijvoorbeeld zijn bloeddruk of gewicht. Verder vindt hij er allerlei extra informatie en filmpjes over gezond eten en bewegen, vragenlijsten ter voorbereiding op een onderzoek of consult en nuttige cursussen of trainingen. 

Zorggroep Synchroon hoopt in de loop van dit jaar zo’n 10.000 chronisch zieken te verleiden om toe te treden tot het nieuwe platform. In de PGO Natuurlijk Samen kan later dit jaar nog een lijntje gelegd worden tussen huisarts en ziekenhuis Bernhoven. Het ziekenhuis mikt op zo’n 20.000 chronisch zieken die van het platform gebruik gaan maken.  Met de samenwerking rond een regionaal PGO zijn de huisartsen en Bernhoven - met ondersteuning van Philips VitalHealth - koploper in Nederland.   

Folders 

Intern hebben de huisartsen van Synchroon de campagne deze week afgetrapt. Met folders en krantjes in de wachtkamers van de huisartsen worden patiënten de komende maanden gewezen op het bestaan van www.mijngezondheidkompas.nl en de persoonlijke gezondheids omgeving. Ziekenhuis Bernhoven gaat vanaf nu zijn patiënten informeren. Mensen met COPD, diabetes en reuma kunnen via het platform hun bij het ziekenhuis bekende gegevens ook al inzien.