Volledig scherm
PREMIUM
Coldservice op de Amert in Veghel. © ColdService

Plan voor groot vrieshuis langs A50; goed voor gebruik één windmolen

VEGHEL- Coldservice Veghel heeft plannen om twee  gebouwen van ongeveer 50 meter hoogte neerzetten in de groene buffer langs de A50. Een van de twee, een vrieshuis, zal de volledige opbrengst van een van de vier geplande windmolens gaan gebruiken. Met de restwarmte uit het mega vrieshuis denkt het bedrijf heel bedrijventerrein De Dubbelen te kunnen verwarmen. 

Eigenaar Maickel Versantvoort spreekt van ‘een project dat in de vrieswereld nog niet eerder is gerealiseerd’. Als het aan hem ligt komen de twee panden pal naast de A50 op een strook groen dat oorspronkelijk bedoeld was voor de bouw van kantoren.  Hier mag volgens het bestemmingsplan gebouwd worden tot 50 meter hoogte (voor de herkenning, zo hoog als het gebouw van Agrifirm aan de N279). Het vrieshuis wordt 50 meter hoog en 160 meter lang, het andere pand wordt 45 meter hoog en 135 meter lang. Volgens de gemeente is deze maatvoering op grond van het geldende bestemmingplan De Dubbelen rechtstreeks toegestaan. 

 1. Bespuugd en uitgescholden door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’
  PREMIUM
  Interview

  Bespuugd en uitgeschol­den door boeren, maar niet bang. ‘Ik ken ze. Het is vooral een hoop branie’

  De Udense Ineke de Wild, al dertig jaar veganist, protesteerde manmoedig in haar eentje bij het provinciehuis tijdens het boerenprotest. Ze kreeg smalende blikken, werd bespuugd en uitgescholden. De vrijdag erna stond ze er wéér, samen met twee medestanders. Dit keer kwam haar protestbord niet ongeschonden uit de strijd en werd ze bijna van een muurtje geduwd. Maar opgeven, ho maar. Wie is deze dappere Udense?
 2. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.