Volledig scherm
Straten in Veghel Centrum: Hoofdstraat. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Plan voor publiekstrekker op Meijerijgaarde in centrum Veghel

VEGHEL - Om het Veghelse centrum te verbeteren moet er een publiekstrekker komen aan de Meijerijgaarde. Tot deze conclusie komt adviesbureau DTNP uit Nijmegen. In de plannen wordt de hele Meijerijgaarde volgebouwd, de kiosk voor de Hema moet verdwijnen.

Ward Frielink van DTNP presenteerde de visie, die in november in de gemeenteraad komt, tijdens een beeldvormende avond voor de politiek in Meierijstad. Doel is om het centrum compacter te maken door zo'n 10.000 vierkante meter bestaande winkelruimte te schrappen en het centrum opnieuw in te richten. Sinds februari worden er gesprekken gevoerd met vastgoedeigenaren, ondernemers en gebruikers van het centrum.

Publiekstrekkers 

Dat de Hoofdstraat weer echt een hoofdstraat wordt in de plannen, dat was al bekend. Maar dat kan volgens Frielink pas echt goed werken als er aan de kopse kanten publiekstrekkers staan. Dat is aan de Meierijgaarde en de zuidzijde van de Hoofdstraat, bij HoutBrox. ,,Het centrum moet weer overzichtelijk worden, met minder keuzemomenten voor bezoekers om links of rechts af te slaan." Onder een publiekstrekker verstaat hij een winkel of voorziening met veel winkeloppervlak en voorraad. ,,Die moet op een plek staan waar het goed bevoorraad kan worden. Dat kan aan Vlas en Graan en de Meijerijgaarde. Het Meijerijplein zelf kun je helemaal bebouwen met een publiekstrekker. Het is een entree van het centrum en een zichtlocatie. Dan zien mensen meteen: dit is het centrum van Veghel." Hij denkt daarbij ook aan meer parkeerruimte, mét groen. De kiosk voor de Hema kan beter verdwijnen, die verstoort het beeld. De Wiekslag is in de visie niet meer hoofdwinkelgebied, de Kalverstraat wel.

Saai plein


In de ogen van dertig studenten van de HAN Hogeschool, die de afgelopen drie dagen op verzoek van Centrummanagement en de gemeente Meierijstad onderzoek deden naar het centrum, is de kiosk op het Meijerijplein ook een doorn in het oog. Bouwkundestudent Christel de Groot opperde een vergroening van het in haar ogen 'saaie' plein. Om een doorkijk vanuit de Kalverstraat naar het Kloosterkwartier mogelijk te maken is er volgens de studenten maar één oplossing: sloop van het bouwblok waarin onder meer Kruidvat en groenteman Van Lankveld zijn gevestigd. De parkeerplaats aan de Dekenvan Miertstraat wordt ingeruild voor een park met daaronder een parkeergarage. Om de verbinding tussen de Markt en de Noordkade te verbeteren stelden Iris Pennings en Anica van den Berg voor om van de Hoogstraat een boulevard te maken, waarin de fietsers voorrang hebben. ,,Een treintje kan bezoekers tussen beide winkelgebieden op en neer brengen." Centrummanager Dirk Lammers beloofde de ideeën van de studenten mee te nemen bij de verdere ontwikkelingen van de plannen. ,,Jullie hebben groots en zonder grenzen gedacht. Alleen dat kan Veghel-Centrum verder helpen."