Plofkraak op Rabobank Uden: politie zoekt twee verdachten

videoUDEN - De afstortkluis naast een pinautomaat van de Rabobank aan de Pastoor Spieringstraat in Uden is donderdagnacht om 03.50 uur opgeblazen. Dat ging gepaard met een flinke klap die in een groot deel van Uden te horen was. Het appartementencomplex boven de bank is ontruimd. De politie is op zoek naar de twee personen die er na de explosie op een scooter vandoor zijn gegaan

Het gaat vermoedelijk om twee mannen. Van hen is geen bruikbaar signalement bekend. Ook is onbekend welk bedrag zij hebben buitgemaakt. Wel is er informatie over de vluchtroute: de politie weet ze tussen de kerk en het parochiegebouw door zijn gereden in de richting van de Kerkstraat. Eventuele getuigen wordt gevraagd zich te melden.

De klap was zo hard dat een deel van de automaat tientallen meters verder is beland. De schade aan het pand is groot. Er zit een scheur in de muur van het vrij nieuwe complex. De politie is meteen een onderzoek gestart. Daarbij is technisch onderzoek gedaan, zijn getuigen gehoord en is buurtonderzoek verricht. Ook wordt gekeken of er bruikbare camerabeelden zijn.

Acht appartementen ontruimd

Voor de zekerheid zijn volgens de politie acht appartementen boven de automaat ontruimd. De bewoners daarvan waren al wakkergeschrokken van de klap. ,,Ik zat direct rechtop in mijn bed", zegt de heer Goossens, die net als een tiental buren 's nachts op straat stond. ,,Ik had al een vermoeden dat het iets van een plofkraak was. Ik sta nog te trillen op mijn benen.”

De klap was zo hard dat een deel van de automaat tientallen meters verder is beland. Er zit een scheur in de muur van het vrij nieuwe complex.
Volledig scherm
De klap was zo hard dat een deel van de automaat tientallen meters verder is beland. Er zit een scheur in de muur van het vrij nieuwe complex. © Van Assendelft Fotografie

De bewoners zijn tijdelijk opgevangen in het nabijgelegen gemeentehuis. De inspectie door de EOD heeft volgens de politie geen bijzonderheden opgeleverd. Forensisch specialisten van de politie onderzoeken sporen nabij de opgeblazen kluis.

Eerder in Kaatsheuvel en Waalwijk

De plofkraak lijkt op die in Kaatsheuvel en Waalwijk, die afgelopen week zijn gepleegd. Ook daarbij was een afstortkluis van de Rabobank het doelwit. Rabobank De Langstraat nam na de laatste plofkraak op maandag extra maatregelen

De EOD is ter plaatse.
Volledig scherm
De EOD is ter plaatse. © Marcofotografie/Gabor Heeres
De afstortkluis ligt in puin.
Volledig scherm
De afstortkluis ligt in puin. © Marcofotografie/Gabor Heeres