Volledig scherm
Begraafplaats 't Loo in Nistelrode. © Maarten van den Hurk / BD

Politici morren niet over half miljoen voor begraafplaats Bernheze

NISTELRODE - Zonder morren gaan de politieke partijen van Bernheze akkoord met de onvoorziene uitgave van 525.216 euro voor gemeentelijke begraafplaats ’t Loo. Dat bleek maandagavond in de raadscommissie voor bestuurlijke zaken.

Bernheze heeft nooit geld opzij gezet voor toekomstig onderhoud en grafruimingen op de begraafplaats in Nistelrode, waar  1245 mensen te ruste zijn gelegd. Het college van burgemeester en wethouders had voorgesteld om nu een spaarpot te vullen van waaruit dit werk in de toekomst betaald kan worden.

Met dit plan stemden alle partijen maandagavond in.  ,,Zo'n begraafplaats moet er gewoon netjes bij liggen‘’, verwoordde raadslid Ad Donkers (Blanco) het breed levende gevoel. De fracties spraken wel hun verwondering uit over hoe het probleem heeft kunnen ontstaan, maar gaven daarbij direct aan dat het sowieso opgelost moet worden.

Ook burgemeester was aanvankelijk verrast

Burgemeester Marieke Moorman herhaalde dat ook zei aanvankelijk verrast was door het tekort. Het kon onder andere ontstaan en lang blijven bestaan omdat de administratie van de begraafplaats tot voor kort enkel op papier stond: ,,Het zat in een kaartenbak. Toen we de info gingen digitaliseren, werd duidelijk dat er een behoorlijke aantal graven al geruimd mag worden en dat daar niet voor gespaard is.’’