De afbraak van de voormalige LTS aan de Spoorlaan in Veghel had enkele jaren terug al plaats. Op deze plek zijn 21 goedkope huurwoningen gepland.
Volledig scherm
De afbraak van de voormalige LTS aan de Spoorlaan in Veghel had enkele jaren terug al plaats. Op deze plek zijn 21 goedkope huurwoningen gepland. © Van Assendelft Fotografie

Politiek is ‘digitaal’ blij met komst huurwoningen in centrum Veghel

SINT-OEDENRODE/VEGHEL - Het was een primeur. Voor het eerst vergaderde de politiek van Meierijstad donderdagavond digitaal via een videoverbinding. In een van de commissievergaderingen die te volgen waren via de site van de gemeente, werd lof uitgesproken voor de bouw van 21 sociale huurwoningen bij de oude LTS in het centrum van Veghel. 

,,Een mooi plan, snel mee beginnen", sprak SP-raadslid Kees van Limpt in zijn woning via de videoverbinding. Deze manier van vergaderen werd noodzakelijk vanwege de coronacrisis, die het onmogelijk maakt om ‘normaal’ te vergaderen in de raadzaal. Ook Wern van Asseldonk van Lokaal Meierijstad kan het niet snel genoeg gaan bij de voormalige LTS: ,,Bouwen, bouwen, bouwen.” 

Het raadsvoorstel gaat als een hamerstuk naar de raadsvergadering van donderdag 7 mei, die eveneens op digitale wijze plaats zal hebben. Op het terrein van de voormalige LTS in Veghel komen vijftien grondgebonden woningen, die vooral geschikt zijn voor een- en tweepersoonshuishoudens. 

Huurprijs rond 680 euro 

De raadscommissie ruimtelijke zaken van Meierijstad werd donderdagavond voorgezeten door Lambèr Gevers, die als een van de weinigen wel in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode zat.
Volledig scherm
De raadscommissie ruimtelijke zaken van Meierijstad werd donderdagavond voorgezeten door Lambèr Gevers, die als een van de weinigen wel in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode zat. © Robèrt van Lith/BD

De andere zes grondgebonden woningen komen op het voormalige parkeerterrein aan de Spoorlaan. Deze woningen zijn ongeveer even groot qua inhoud, ook geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens, maar hebben drie bouwlagen. Alle 21 woningen worden zonder gasaansluiting maar met zonnepanelen gebouwd, met een huurprijs van ongeveer 680 euro per maand.

Van Limpt van de SP gaf donderdagavond nog wel aan dat  de procedures rond het plan volgens hem sneller hadden kunnen verlopen. ,,Het verliep allemaal nogal stroperig.” 

Meijgraaf Schijndel 

Iets minder lovend was de politiek over de bouw van negen nieuwe woningen aan de Meijgraaf in Schijndel. Enkele partijen willen dat hier 25 procent sociale woningbouw komt. Toch lijkt zich op 7 mei een meerderheid af te tekenen voor de bouw van het huidige plan van ontwikkelaar Robert van den Brand.