Volledig scherm
Op en om Markt in Uden worden veel fietsen gestolen. © Gemeente Uden

Politiek Uden is klaar met hausse aan fietsendiefstallen en wil actie

UDEN - Het moet nu echt afgelopen zijn met de hausse aan fietsendiefstallen rondom de Markt in Uden. De politiek wil extra maatregelen en als die niet werken, een nieuwe bewaakte fietsenstalling op de Markt. 

Een motie met die strekking werd donderdagavond unaniem gesteund door alle fracties in de Udense gemeenteraad. Die had daar eind vorig jaar ook al om gevraagd. Ondanks extra surveillances, camerabewaking en waarschuwingsborden is het probleem nog altijd niet verholpen. 

Leon Deijnen van Gewoon Uden wees op ‘buitensporig veel fietsendiefstallen’, Spencer Zeegers (SP) noemde het een ‘onderschat probleem’ en Tinie Kardol (UdenPlus) sprak uit eigen ervaring: vier fietsen van hem gejat in vier jaar tijd. 

Burgemeester Henk Hellegers kon vers van de pers melden dat de laatste weken het aantal fietsendiefstallen rondom de Markt volgens de politie wel fors gedaald is. ,,Maar het is te vroeg om hoera te roepen”, zei hij.  Burgemeester en wethouders gaan nu eerst uitzoeken wat er nog aan maatregelen te nemen is. Die worden in februari aan de raad voorgelegd. Medio mei wordt dan bekeken of het aantal fietsendiefstallen daardoor gedaald is. Zo niet dan moet er zo snel mogelijk een bewaakte fietsenstalling op de Markt komen. Die stond al gepland voor 2020, als onderdeel van de reconstructie van de Marktstraat, maar moet desnoods maar naar voren gehaald worden, aldus Leon Deijnen.