Volledig scherm
Door bredere parkeervakken in de Hobostraat moet het voor aanwonenden veiliger worden om in- en uit te stappen. © Gemeente Uden

Politiek Uden steunt snelle winst veiliger Hobostraat

UDEN - Uden kan nog dit jaar aan de slag om de Land van Ravensteinstraat én Hobostraat veiliger te maken. De politiek gaf donderdagavond haar zegen aan het plan om het stuk Hobostraat met een paar simpele ingrepen veiliger te maken. 

Eerder al stemde de politiek in met de veel ingrijpender reconstructie van de Land van Ravensteinstraat en Kornetstraat. Daar komen aan beide zijden langs de weg vrijliggende fietspaden waardoor het voor fietsers een stuk veiliger moet worden. Grote vraag van aanwonenden en de politiek was begin dit jaar of die twee fietspaden niet ook doorgetrokken kunnen worden langs de Hobostraat waar nu maar een fietspad ligt.  

Niet logisch 

Na onderzoek en overleg met omwonenden en het actiecomité Land van Ravensteinstraat komt de gemeente tot de conclusie dat dat geen goede oplossing is.  Of zoals wethouder Ingrid Verkuijlen het formuleerde: ,,Het is wel mogelijk maar niet logisch.” Door de middenberm te versmallen - zoals bij de rest van de verbinding richting busstation ook gaat gebeuren - kan er weliswaar ruimte worden gewonnen voor een fietspad aan beide zijden van de Hobostraat maar dat zorgt voor nieuwe problemen voor de snelle HOV-bussen en fietsers die moeten oversteken. 

De gemeente heeft daarom eieren voor haar geld gekozen en besloten tot enkele eenvoudige ingrepen om de Hobostraat veiliger te maken. Zo worden de parkeervakken verbreed, komen er grote borden in de scherpe bocht Kornetstraat-Hobostraat en worden uitritten van de Pianostraat en Saxofoonstraat op deze weg overzichtelijker gemaakt. Dat kost alles bij elkaar zo’n 100.000 euro; aanmerkelijker goedkoper dan een complete reconstructie die zo’n 1,1 miljoen euro zou kosten. 

Lof 

De politiek was bijna unaniem vol lof over de gekozen oplossing en de manier waarop de gemeente dat met de omwonenden geregeld heeft. Na afloop van de vergadering gaven enkele aanwonenden - bij de vergadering aanwezig - desgevraagd ook aan dat ze tevreden zijn. Voor de korte termijn lost het een aantal problemen op maar tegelijkertijd zijn er bij het actiecomité twijfels of deze oplossing ook voldoet voor de lange termijn. Het comité zet zijn vraagtekens bij de prognoses over het verkeer over deze weg en vraagt zich af wat het effect is als straks de rotondes bij Ben van Dijk en het Foodcourt zijn aangepakt. 

Wethouder Verkuijlen gaf aan dat ze met de aanwonenden in gesprek blijft over de uitvoering van het project. Belangrijkste winst door de brede steun van de politiek is dat de hele verbinding nog dit jaar in één keer aangepakt kan worden, zonder ook de subsidie van de provincie kwijt te raken. 

  1. Politie pakt helers van Lexus in Veghel, maar laat de dieven lopen
    PREMIUM

    Politie pakt helers van Lexus in Veghel, maar laat de dieven lopen

    DEN BOSCH/VEGHEL - Als de agenten op 25 oktober vorig jaar in Veghel even serieus naar de betrapte Lithouwer hadden geluisterd, hadden ze de 'echte’ dieven van een gestolen Lexus kunnen oppakken. Dat deden de agenten niet en pakten alleen van heling verdachte Lithouwers op. ,,Het was mij ook meer waard geweest als we die anderen hadden opgepakt”, gaf officier van justitie J. van Vreeswijk aan tijdens de rechtszitting tegen de Lithouwers.