Volledig scherm
De eerste volledig elektrische truck van Jumbo die in de omgeving van Veghel gaat rijden. © Jumbo Supermarkten

Primeur: Jumbo bevoorraadt winkels in regio Veghel met volledig elektrische vrachtwagen

VEGHEL - De Veghelse supermarktketen Jumbo stapt langzaam over op volledig elektrische vrachtwagens die winkels gaan bevoorraden. Dinsdag werd de eerste elektrische truck gepresenteerd. Die is ontwikkeld door DAF en VDL en gaat vooral rijden in de omgeving van Veghel. De truck heeft namelijk een bereik van maximaal 100 kilometer. 

Jumbo wil de C02-uitstoot van zijn transporten binnen twee jaar met vijftig procent verminderd hebben. De Veghelse supermarktketen introduceerde in juni al hybride trucks om de Jumbo City winkels in Den Bosch,  Amsterdam, en Eindhoven te bevoorraden. Ook worden in de binnensteden van Groningen en Utrecht twee elektrische bezorgwagens ingezet voor online bestellingen. De nieuwe volledig elektrisch vrachtwagen gaat de dagelijkse bevoorrading doen van tachtig winkels in de regio Veghel.  

De elektrische truck is er een uit langlopende testen, uitgevoerd door VDL en DAF. Jumbo neemt de truck als eerste in gebruik, de Eindhovense makers gaan het voertuig op basis van de ervaringen van Jumbo verder ontwikkelen.  Bij het distributiecentrum van Jumbo in Veghel is een laadstation geplaatst. In de toekomst moet het worden gevoed door de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt op het dak van het bedrijf. 

Steeds meer elektrisch in steden 

Volgens Harry Wolters, president van DAF Trucks, wordt het steeds gebruikelijker om schonere wagens in steden in te zetten. ,,De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks binnen afzienbare tijd de norm worden. Met de gegevens en ervaringen die we hiermee verzamelen op het gebied van technologie, kunnen we dit model verder verfijnen.”