De nieuwe rondvaartboot in de Veghelse haven gaat na een opknapbeurt te weer water.
Volledig scherm
De nieuwe rondvaartboot in de Veghelse haven gaat na een opknapbeurt te weer water. © Kirsten Rietbergen

Proeverijboot te water in Veghelse haven

VEGHEL - Heel wat uurtjes heeft Martijn Dickerscheid de afgelopen maanden gewerkt aan het opknappen van zijn nostalgische rondvaartboot. Deze woensdagmiddag was het dan zover, de boot ging te water in de Veghelse haven. 

Waterproef heet de boot van Martijn Dickerscheid, hier bij de boot, die in de Veghelse haven en over de Zuid-Willemsvaart gaat varen.
Volledig scherm
Waterproef heet de boot van Martijn Dickerscheid, hier bij de boot, die in de Veghelse haven en over de Zuid-Willemsvaart gaat varen. © Kirsten Rietbergen

,,Het blijft spannend, hij kan water wat pakken", zegt Martijn een beetje nerveus vooraf. Maar het gaat goed. Nadat de kraan van de firma Van de Ven het schip over de kaderand heeft getild, komt er wel wat water naar binnen, maar de naden trekken al snel dicht. ,,Dat schijnt zo te horen", zegt  'kapitein’ Martijn Dickerscheid opgelucht.  

Proeven van de Zuid-Willemsvaart en meer

Zo zag de boot eruit toen Martijn Dickerscheid hem net gekocht had. Er moest heel wat aan gebeuren.
Volledig scherm
Zo zag de boot eruit toen Martijn Dickerscheid hem net gekocht had. Er moest heel wat aan gebeuren. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Waterproef heet de boot. Onder de naam waterproeverijnoordkade.nl kunnen mensen straks in de houten punter uit Giethoorn een wijn- of bierproeverij houden of daarbij proeven van de geschiedenis van Veghel en de Zuid-Willemsvaart. Met gidsen en verhalenvertellers op pad, groeps- en bedrijfsuitjes, van alles kan zodra het ook mag in verband met de coronamaatregelen. Martijn hoopt op 1 juni te kunnen gaan varen, als dat mag volgens de regels van het RIVM. ,,Ik heb met alles rekening gehouden. Er zijn vier bankjes met steeds twee meter afstand van elkaar. Gezinnen mogen bij elkaar zitten.” 

Veel aan gewerkt 

Hij heeft de boot vorig jaar na aankoop op een veiling samen met zijn zoon vanuit Amsterdam naar Veghel gevaren. De boot heeft driekwart jaar op de kant gestaan voor een fikse renovatie. Haarscheurtjes zijn gedicht, er is onder meer hout vernieuwd en een nieuwe laag verf aangebracht. De plek bij de silo's waar de Waterproef nu te water is gegaan, is de vaste ligplaats. het opstappen van gasten gebeurt bij het boothuis meer richting de Blauwe Kei. 

Voorlopig zal de schipper zelf uitvaren. Hij hoopt in de toekomst het roer ook eens met andere kapiteins/verhalenvertellers te delen. 

De schipper kan aan boord.
Volledig scherm
De schipper kan aan boord. © Kirsten Rietbergen