Volledig scherm
De 'Maashorst-telling' © Marc Poulussen

Record van 1223 verschillende soorten planten en dieren geteld in de Maashorst

NISTELRODE - Bij de telling van verschillende soorten flora en fauna in natuurgebied de Maashorst is voor het eerst de grens van duizend gepasseerd. In totaal werden er de afgelopen drie dagen 1223 verschillende soorten planten en dieren geteld. 

119 natuurliefhebbers hielpen afgelopen weekend mee om de biodiversiteit van de Maashorst in beeld te brengen. Dat gebeurde voor de  derde keer.  De telling, gecoördineerd vanuit natuurcentrum De Maashorst, is eens in de twee jaar.

Wethouder Peter van Boekel van Bernheze gaf vrijdag het startschot door als eerste een soort in te voeren via een speciale app. De wethouder koos voor de huismus. Meteen daarna trokken groepjes natuurkenners het gebied met schepnetten, verrekijkers, vergrootglazen, fototoestellen, tablets en mobieltjes.

Doel van het weekend was een beeld te krijgen hoe de stand van de natuur in de Maashorst is. In de nacht van zaterdag op zondag werd het doel van de 1000 soorten bereikt, de eindstand op zondagavond was 1223 soorten.

Het gaat niet goed met de natuur, ook al is er een record aantal soorten flora en fauna geteld. Wereldwijd en zeker ook in Nederland neemt de  biodiversiteit af, onder meer door de verstedelijking. De afname van Noordoost Brabant is vooral duidelijk zichtbaar bij soortgroepen als kevers, dagvlinders, vliegen, wilde bijen en andere grote en kleine insecten. De droogte van afgelopen jaar en het blijven beregenen door boeren hebben de grondwaterstand nog verder doen zakken, aldus Mignon van den Wittenboer namens Natuurorganisaties De Maashorst.