's Lands eerste windboom landt in Dinther

VIDEOHEESWIJK-DINTHER - De allereerst windboom van Nederland staat op een rotonde in Heeswijk-Dinther. Hij doet hetzelfde als de soms torenhoge turbines, maar dan op bescheiden schaal. 

Vier lantaarnpalen op de rotonde in de Hulsakker gaan branden op energie van deze windboom. Dat is althans de bedoeling van het kunstwerk dat dinsdag onthuld wordt door Rien Wijdeven, wethouder van Bernheze. In het stalen gevaarte zitten 36 kleine molentjes die door de wind gaan draaien en dan stroom genereren.   

Bij optimale wind kan de elf meter hoge boom een vermogen leveren van maximaal 10,8 kW. Dat is een schijntje vergeleken bij moderne turbines. Maar voldoende voor 80 procent van de energiebehoefte van een gewoon huishouden, aldus Jan-Michaël Krief van leverancier New World Wind: ,,De windboom heeft zowel symbolische waarde als echte productie-opbrengst.’’ 

Volledig scherm
Plaatsing van de 'Wind Tree' op de rotonde in de Hulsakker in Heewijk-Dinther. © Maarten van den Hurk / BD

Veertig

De windboom komt uit Frankrijk en is de allereerste op Nederlandse bodem. Krief, die de voorbije dagen in Heeswijk-Dinther was om de plaatsing te begeleiden: ,,Er staan er ongeveer veertig nu, in Frankrijk zelf en in Zwitserland, Gibraltar en de Verenigde Staten.’’

Het betreft een cadeau aan Bernheze van de bedrijven die de nieuwe entreeweg vanaf kanaalweg N279 naar Heeswijk-Dinther mochten maken. Die weg, de Hulsakker, ligt er al weer enkele jaren. Ook de ‘Wind Tree’ bestaat al even, op internet zijn diverse berichten uit 2015 over de energieboom te vinden. Tot toepassing in Nederland kwam het echter nog niet.