Volledig scherm
De kerstboomverbranding in Zeeland. © Edith Verwegen/BD

Samenkomen met dorpsgenoten rond een brandende stapel kerstbomen, het is traditie

ZEELAND - Bijna duizend kerstbomen op de brandstapel, live-muziek van het Kwartjesvolk, warme chocolademelk en een paar honderd dorpsgenoten die elkaar ontmoeten. De kerstboomverbranding in Zeeland is al jarenlang een traditie en als het aan Stichting Jeugdbelangen ligt, gaat dat nog jaren zo door. 

Volledig scherm
Veel mensen zijn naar het sportpark in Zeeland gekomen om te kijken naar de kerstboomverbranding. © Edith Verwegen/BD

Op veel plekken in de regio werden zaterdagavond de traditionele kerstboomverbrandingen gehouden. De dennenbomen die de afgelopen weken bij de mensen thuis stonden te pronken, zijn overdag ingezameld door kinderen en hun ouders en naar de brandstapels gebracht. 

De vuurkoning en vuurkoningin ontsteken het vuur

In Zeeland gaat al enkele jaren een glow-optocht vooraf aan de verbranding. Kinderen lopen met lichtjes vanaf basisschool 't Oventje naar sportpark de Bundel in Zeeland waar de vuurkoning en vuurkoningin onder begeleiding het vuur ontsteken. ,,We houden al vijftien jaar de kerstboomverbranding op deze plek, bij de voetbalvelden”, zegt Geert van Rooij, voorzitter van de Stichting Jeugdbelangen. ,,Daarvoor was het altijd midden in het dorp, maar dat is niet een ideale plek met al die rook. Hier hebben we de ruimte.”

Niet alleen in Zeeland worden kerstbomen verbrand

Volledig scherm
Kwartjesvolk treedt traditiegetrouw bij de kerstboomverbranding in Zeeland. © Edith Verwegen/BD

In de gemeente Landerd speelt de discussie over het al dan niet verbieden van kerstboomverbrandingen in verband met het milieu, niet. Behalve in Zeeland werd ook in Schaijk zaterdagavond een kerstboomverbranding gehouden. Maar ook in  Uden, Heeswijk-Dinther, Berghem en Heesch werden de bomen verbrand. Als het aan Stichting Jeugdbelangen voorzitter Geert van Rooij ligt, blijft dat ook zo. ,,Die discussie zal misschien wel een keer komen, ik weet het niet.  Ik denk persoonlijk dat vuurwerk afsteken erger is voor het milieu.”

Kwartjesvolk

De honderden mensen die naar de verbranding in Zeeland zijn gekomen, warmen zich rond het vuur en deinen mee op de muziek van Kwartjesvolk. ,,Ook dat is traditie geworden, we vragen ze nog elk jaar om te komen spelen maar eigenlijk hoeft het niet. Ze hebben dit vast in hun agenda staan. We kunnen ook wel muziek aanzetten, maar live-muziek van Kwartjesvolk geeft de kerstboomverbranding toch een echt Zeelands tintje.”