Volledig scherm
Beslissing fusie Landerd en Uden. Aktie door de bevolking van Schaijk voor het Raadhuis. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft Fotografie

Schaijks verzet tegen fusie met Uden baat niet, nu hopen ze op de Tweede Kamer

UDEN/LANDERD - Massaal protest in Landerd en een avond lang vergaderen, in Uden was het in een mum gepiept en zat er geen hond op de publieke tribune. Maar uiteindelijk zetten beide raden donderdagavond een historische stap op weg naar de nieuwe gemeente Maashorst.

Opgetrommeld door de Actiegroep Schaijk hoort bij Oss verzamelden ruim tweehonderd inwoners zich in Schaijk bij het raadhuis om te protesteren tegen fusie met Uden. Ze wensten de Landerdse raadsleden die zich door de drommen heen moesten wurmen cynisch veel wijsheid toe.

Quote

Inspraak houdt op enig moment op

Madeleine Hoek, VVD

,,Ik ben blij verrast met de grote opkomst. De Phoenix zit nu ook vol”, sprak Arie de Kleijn (DS97). ,,Inwoners willen vooral zelf de keuze krijgen. Dat verdienen ze. We willen hun stem horen. Er is veel weerstand in Schaijk tegen deze fusie. Niet voor niets is de petitie van de actiegroep door 1450 inwoners ondertekend.“”

Voor het gewilde referendum kreeg De Kleijn geen steun. ,,Dit is een zuiver democratisch proces. Tot drie keer toe is deze richting bevestigd. Het is tijd om knopen door te hakken”, zei Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit). Madeleine Hoek (VVD): ,,Inspraak houdt op enig moment op.“ ,,Na vanavond zijn inwoners uitgenodigd reacties in te sturen”, opperde Harold van den Broek (RPP).

Hij doelde op de kans die inwoners, verenigingen en organisaties hebben de komende maanden commentaar te leveren. De gemeenteraden verwerken die reacties in het herindelingsadvies. Dat gaat in maart de deur uit naar het ministerie.

De discussie werd soms een tikkeltje grimmig. Raadsleden deelden sneren naar elkaar uit en rakelden verkiezingsbeloften en oude standpunten van anderen op. Reden voor burgemeester Marnix Bakermans hen halverwege op te roepen ‘iets minder mer elkaar bezig te zijn en meer met de inhoud’.

Quote

Wij geven alleen maar de richting aan. De Tweede Kamer beslist uiteinde­lijk

Arie de Kleijn , DS97

Voor DS97 zat er niks anders op dan de hoop te vestigen op de Tweede Kamer. ,,Want wij geven alleen maar de richting aan. De Tweede Kamer beslist uiteindelijk. Die kijkt nadrukkelijk naar draagvlak in de dorpen”, zo redeneerde De Kleijn.

Het massale protest van Schaijk tegen de inlijving van Landerd bij Uden, drong ook tot de Udense gemeenteraad door. ,,Mooi”, vond Spencer Zeegers (SP). ,,Deze mensen laten horen wat ze willen.” Een schril contrast met de publieke tribune in Uden waar nog geen tien man de vergadering volgde.

Zeegers herhaalde zijn standpunt dat Udenaren via een referendum het laatste woord zouden moeten hebben als het over een fusie gaat. Zijn partij ziet nog altijd amper voordelen van de nieuwe gemeente Maashorst en stemde als enige partij tegen.

Quote

Laat dit de aanzet zijn voor de oorlog die we uiteinde­lijk zullen winnen

Ruud Geerders, Gewoon Uden

Ruud Geerders (Gewoon Uden) deed tegen beter weten in nog een laatste poging voor een andere naam voor de nieuwe gemeente: Uden in plaats van Maashorst. ,,Ook al weten we dat dit door een meerderheid wordt weggestemd”, zei hij. ,,Laat dit de aanzet zijn voor de oorlog die we uiteindelijk zullen winnen.” Uiteindelijk steunde alleen de SP zijn voorstel. Ook Landerd houdt vast aan de naam. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om in 2022 de naam definitief vast te stellen.

Hellegers noemde het fusiebesluit een ‘historisch moment’. Met een klein applausje voor zichzelf werd de ‘mijlpaal’ door de Udense raad gevierd. Toen het bijbehorende biertje na afloop werd ontkurkt, was de politiek in Landerd nog volop aan het vergaderen. Om elf uur applaus in Schaijk en voor iedereen petit fourtjes.