Volledig scherm
Joop van Lankvelt bij een deur gemaakt van vliegtuigvleugels, op de expositie in het Heemhuis in Boekel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Schuurdeur gemaakt van Messerschmidt-vleugels blikvanger expo in Boekel

BOEKEL - Bij het naar de stalling brengen van zijn caravan stuitte Boekelaar Hans Vulders vorig jaar op de sloop van een een oude schuur op Neerbroek. De schuurdeur leek hem wel interessant. 

Volgens de eigenaar, Jan Timmers, zou die gemaakt zijn van oude vliegtuigonderdelen. Meer wist hij er niet van. Vulders tipte zijn buurman Joop van Lankvelt van heemkundekring Boekel. 

Die kon zijn ogen niet geloven: de deur bestond uit vleugelonderdelen van  oude Messerschmidts,  Duitse oorlogsvliegtuigen. De vele klinknagels waarmee de aluminium vleugeldelen aan elkaar waren bevestigd, zijn nog in groten getale zichtbaar.  Eigenaar Jan Timmers, inmiddels de tachtig gepasseerd,  weet niet meer waar de deur vandaan kwam. ,,Dit was mijn ouderlijk huis. Ik denk dat ze hem op het vliegveld gehaald hebben", zegt hij. 

Quote

Met peper werden eventuele Duitse speurhon­den op een dwaalspoor gebracht

Kees van Ginneke, Heemkundekring Boekel

De deuren vormen komende weken een van de blikvangers van een expositie over Boekel in de tweede wereldoorlog die de heemkundekring in het Sint Jangebouw heeft ingericht. Zo is er een motor te zien van een Duits Focke-Wulf jachtvliegtuig. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de luchtoorlog in en rond Boekel en de pilotenhulp. 

Zes bemanningsleden

Van Lankvelt somt op: ,,Er zijn tijdens de oorlog in Boekel vijf vliegtuigen neergestort. Plus een V-1.”  ,,De eerste was  een Wellington-bommenwerper die op 13 april 1942 neerkwam met aan boord zes bemanningsleden:  vijf Polen en een Brit. Alleen de Pool Kuczak overleefde de crash.” 

Een ander gedenkwaardig feit waar de expositie aandacht aan schenkt is de landing van een Waco-glider, een zweefvliegtuig dat door een Dakota werd getrokken. ,,Aan boord waren drie Amerikanen en drie motorfietsen. Die zijn hier in Boekel verborgen en de volgende dag hebben de drie zich aangesloten bij de colonne die op weg was naar Nijmegen. We vermoeden dat-ie te vroeg is losgekoppeld en eigenlijk in Groesbeek had moeten landen", denken de mannen van de Boekelse heemkundekring, naast Van Lankvelt ook Walter Corssmit en Kees van Ginneke.  

Schooljeugd

De expositie die op zondag 15 september wordt geopend, blijft twee weken te bezichtigen. Daarna is de Boekelse schooljeugd nog aan de beurt. Zij hebben voor die tijd enkele digitale lesbrieven doorgewerkt.  

Een dag later, op maandag 16 september om 19 uur verzorgen de drie een lezing in het Sint Jangebouw.  

Overvallen

Van Ginneke vertelt daarin met name over twee overvallen op het Boekelse gemeentehuis. De eerste was in februari 1944, uitgevoerd door een landelijke verzetsgroep. Vijf leden daarvan werden later vermoord. In augustus van dat jaar maakte het Boekelse verzet bij een tweede overval op het gemeentehuis radio's, bonkaarten en stempels buit. De overvallers doken onder. ,,En met peper werden eventuele Duitse speurhonden op een dwaalspoor gebracht", weten de mannen.  

Doodgeschoten

Van Lankvelt  gaat in  op het verhaal van navigator Roy Carter die op 17-6-1944 in Boekel met zijn vliegtuig aan de grond kwam. Hij werd verborgen in een schuur van de familie Maas op Esdonk, ging vervolgens via de Erpse familie Otten naar Tilburg, waar hij bij Coba Pulskens werd ondergebracht. Samen met twee andere onderduikers werd hij daar na een inval door de Sicherheitsdienst doodgeschoten.”